időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Intenzív osztályon egy influenzás kismama

Hírösszefoglaló
2009.11.18. 23:00

Intenzív osztályra került az új influenza szövődményei miatt egy kismama Szegeden. Eközben ismét heves vita robbant ki a H1N1-oltás miatt, ezúttal azért, mert az orvosok alkotmányellenesnek és felháborítónak tartják az MSZP javaslatát arról, hogy egyes esetekben mondjanak le a vakcina beadásáért járó díjról. A vírus terjedése miatt egyébként Szlovákia egy kivételével lezárta ukrajnai határátkelőit. Hazánkban még nem hoztak határzárról szóló döntést.

Elfogták a nagycenki patikatolvajt. Otthonában fogták el a rendőrök azt a férfit, aki péntekre virradó éjjel betört a nagycenki patikába, ahonnan egyebek közt magával vitt 35 H1N1-oltóanyagot. Kezdetben mindenki arra gyanakodott, hogy a tettes a vakcináért tört be a gyógyszertárba, az ampullákon kívül ugyanis csak némi készpénz, egy notebook és néhány apróság tűnt el. A férfi elmondása szerint a betörést egész napos italozása során tervelte ki. A patikából azt vitt el, ami a keze ügyébe akadt. Mint mondta: fogalma sem volt arról, hogy mi van az ampullákban. Az ellopott pénz egy részét a rendőrök megtalálták, de az oltóanyag egyelőre nincs meg. Az ügyben betöréses lopás miatt folyik az eljárás, a férfit őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.


Intenzív osztályra került egy 40 év körüli kismama Szegeden az új influenza szövődményei miatt. Az öt és fél hónapos terhes nő állapota kritikus, kétoldali tüdőgyulladása van, géppel lélegeztetik. Az országos tiszti főorvos leszögezte: ez az eset az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon. Falus Ferenc ismét az oltás fontosságát hangsúlyozta. Ismert: nem volt egységes a szakemberek álláspontja arról, hogy szabad-e oltani a kismamákat. Miközben az ÁNTSZ a vakcina beadása mellett állt ki, többen is megfogalmazták aggályaikat, főként azért, mert a szert nem tesztelték várandósokon, s nincs tapasztalat annak magzatra gyakorolt hatásáról.
Politikai haszonszerzés?
Ismét heves vita robbant ki a H1N1-oltás körül. Ezúttal azért, mert az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége visszautasította és alkotmány-, illetve jogszabályellenesnek nevezte az MSZP azon kérését, hogy a háziorvosok egyes esetekben mondjanak le az új influenza elleni oltásért beszedett díjról. Szász István, a szövetség elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy országgyűlési képviselők az alulfinanszírozott háziorvosi rendszerre kívánják terhelni a kormány alkotmányos kötelezettségét. A háziorvosok nincsenek és nem is lehetnek azon információk birtokában, hogy kik azok a páciensek, akik – az MSZP megfogalmazása szerint – nem engedhetik meg maguknak a védőoltás-beadás jogszabályban rögzített térítési díjának megfizetését. A szervezet elnöksége úgy látja, a felkérésben tetten érhető a politikai haszonszerzés célkitűzése, különös tekintettel arra, hogy már a kezdetektől számos háziorvos – saját kezdeményezésre – ingyen olt. Szász István arra kéri az MSZP gazdaságilag jó helyzetben lévő politikusait, hogy közöljék az MSZP-frakció hivatalos számlázási címét, amelyre az oltásért nem fizető pácienseikkel kapcsolatos költségeikről a számláikat kiállíthatják és postázhatják. – Ez a gesztus valóban járhatna erkölcsi hozammal – vélekedett Szász István.
Határzár
Szlovákia egy kivételével az összes átkelőhelyet lezárta az Ukrajnával közös határszakaszon az influenzajárvány miatt. Vasárnap reggel 7 órától már az ugari átkelőhelyet sem lehet használni, így a közúton érkezők már csak a felsőnémetinél léphetnek át, ahol ellenőrzik egészségi állapotukat is. A szlovák belügyminiszter, Robert Kalinák közölte: az említett határszakasz egyben a schengeni övezet külső határa is, tehát ezzel a lépéssel a többi uniós tagállamot is védik a vírus terjedésétől. Hangsúlyozta: teljesen nem zárható le a határ. A szlovákoknak sem tilthatják meg az átkelést, csak ajánlhatják, hogy vegyék fontolóra tervezett ukrajnai útjukat. Magyarországon egyelőre még nem született döntés valamely Ukrajnával közös határszakasz lezárásáról – közölte az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. Ugyanezt a tájékoztatást kaptuk a rendészeti tárcától is. Molnár Kornélia helyettes országos tiszti főorvos azt mondta, hogy járványügyi szempontból semmilyen jelentősége nincs a határok lezárásának, és azt az EU sem javasolja.
Egyre valószínűbb, hogy Ukrajnában az új influenza okozott tömeges megbetegedést, egyértelműen a H1N1-vírust mutatta ki egy londoni referencialabor 15 olyan mintából, amelyet Ukrajnából küldtek – mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője.
Ellentmondó hírek
Ukrajnából egy héten át egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy mi okoz tömeges légúti megbetegedéseket. Beszéltek a szezonális influenzáról, a H1N1-ről, a tüdőpestisről és teljesen ismeretlen új betegségekről is. Keleti szomszédunknál már 109-en haltak meg influenzában, 14-en bizonyítottan a H1N1-gyel fertőződtek. Influenzaszerű megbetegedésben 760 ezren – egyes becslések szerint 900 ezren – szenvednek, ennek fele gyermek. Ukrajna Svájctól 650 ezer adag vakcinát vett, az Egyesült Államok pedig majdnem egymillió adag szérumot küld Kijevnek.
Elképzelhető, hogy a szomszédos országban rendkívüli állapotot vezetnek be, és májusra halasztják a januárra tervezett elnökválasztást a járvány miatt (erről a 9. oldalon olvashatnak részletesebben).

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.