Jobban csúszott a nőknek

G Y O R S K O R C S O L Y A

2009. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre a vancouveri téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók váltóversenyében nyolc csapat indulhat, a kvótákat két Világkupa eredményei alapján osztják ki, s lapzártakor azt rögzíthettük, hogy női kvartettünk Montrealban hetedik volt a 3000 méteres távon, az egyesült államokbeli Marquette-ben pedig vasárnap éjjel a nyolc között futhatott. Ám a matematika törvényszerűségéből adódóan mindez mégsem jelentette azt, hogy az Európa-bajnok magyar egység már az ötkarikás játékokon érezheti magát. Tudniillik a Montrealban negyedik, és azzal ott igen sok pontot szerzett olaszok a második állomáson elhasaltak a jégen, kicsúsztak a nyolcból, s az ide most bekerült németeknek az esetleges négy közé jutás ugyancsak táplálta a reményt a kvótára. Ez persze csak halovány esély volt számukra, hiszen az idei Világkupákon korábban még a nyolcba sem tudták beverekedni magukat; de mint a mi váltónkból Huszár Erika óvatosan megjegyezte: a jég mindenkinek csúszik, bármi megtörténhet.
Nos, az egyértelmű, hogy nálunk a nőknek csúszott jobban. Férfiváltónkkal pedig 5000 méteren semmi jó nem történt, mert egy bukás következtében csupán a 13. helyen végzett, s ehhez véve a montreali 11. pozícióját, itt nem kellett számolgatni. Az egyéni távokon Knoch Viktor 500 méteren a 10., 1500-on a 30., Darázs Péter 500-on a 20., Galambos Gábor 1500-on a 20., 1000-en a 22. helyen zárt, ezek mind olimpiai indulást érnek az adott távokon az országnak; de a kvalifikációs rendszer miatt Vancouverbe csak két férfiversenyzőnk utazhat. Főhet a szakvezetés feje. Ugyanakkor a nőknél, ha a váltónk sikerrel járt, az olimpia mezőnyében öt indulónk lesz. Lényeges, hogy Marquette-ben Huszár Erika 500-on 15., 1500-on 11., Darázs Rózsa 1500-on 25., Heidum Bernadett 1500-on 18., lett, 1000-en pedig lapzártakor még állt a tizenkilenc között. A számítások szerint Vancouverben női 1500-on három versenyzőt indíthatunk, ez is jól hangzik.
n
Remek rövid program. A műkorcsolyázásban már biztos olimpiai induló Sebestyén Júlia a Lake Placid-i Skate America Grand Prix-versenyen a rövid program után idei legmagasabb pontszámával, 58,54-gyel a harmadik helyen állt. A kűrre lapzárta után került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.