időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Kvótaügy: sokmilliárdos kárt okoztak

Munkatársunktól
2009.11.27. 23:00

Legalább húsz-, de akár százmilliárd forintos kárt okozhatott a magyar állam saját magának azzal, hogy a szén-dioxid-kvóta eladásából származó bevételt nem azonnal költötte el környezetvédelmi beruházásokra, hanem azt a Pénzügyminisztérium tartalékolta, és a költségvetési hiány pótlására próbálta felhasználni. Ennek köszönhetően ugyanis a károsanyag-kibocsátásban élen járó országok immár nem hazánktól veszik a kvótát, hanem más államoktól – hangzott el Fülöp Sándornak, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának sajtóbeszélgetésén. Az ombudsman állásfoglalásban hívta fel az Országgyűlés figyelmét a jövő évre tervezett költségvetés visszásságaira, amely nem támogatja a jövő nemzedékek pozitív életlehetőségeit garantáló gazdasági modell megteremtését. Fülöp szerint ellentétes a köztársaság környezetvédelmi és közlekedéspolitikai céljaival a személyszállítás leépítése a vasúti szárnyvonalakon.
A biztos kifogásolta a környezetterhelést sújtó elvonások változatlanul alacsony szintjét, a környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatás forráshiányát,valamint az agrár- és vidékpolitikai célú források csökkenését is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.