Lebukott Tudor egykori bizalmasa

Hosszú évek óta tartó politikai-üzleti szélhámosság végére tettek pontot a bukaresti hatóságok a csalással és pénzhamisítással gyanúsított Nati Meir izraeli–román üzletember-politikus letartóztatásával. A nemrég még román államelnöki babérokra pályázó Meirnek oroszlánrésze volt abban, hogy a szélsőséges Nagy-Románia Párt elnöke, Corneliu Vadim Tudor jó ideje zsidóbarátként tetszeleg.

2009. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többrendbeli csalás miatt a bukaresti rendőrség szervezett bűnözés elleni ügyosztálya a napokban őrizetbe vette Nati Meirt, a Nagy-Románia Párt egykori parlamenti képviselőjét, aki néhány héttel ezelőtt még függetlenként kívánt indulni a romániai államfőválasztáson. A nyomozás annak okán indult el, hogy több károsult tett feljelentést az izraeli–román állampolgárságú üzletember-politikus ellen, aki azt ígérte, nagy összegű bankhitelhez juttatja őket, addig pedig hamis euróbankjegyekben adott nekik jelentősebb összegű kölcsönt. A károsultak egyike az Adrian Copilul Minune (Adrian Csodagyerek) művésznéven közismert Adrian Simioncescu manele-énekes, aki 120 ezer eurós szerződést kötött Meirrel annak fejében, hogy megírja elnökjelölti kampányindulóját, és koncertekkel támogatja a korteshadjárat során. Meir azonban hamis, „minta” feliratú 500 eurós bankjegyekkel és fedezetlen csekkekkel fizette ki a művészt. Két craiovai roma üzletembertől – akiknek 600 és 800 ezer eurós jelzáloghitel kijárását ígérte – több tízezer eurót kapott jutalékként, a kölcsön egy részét azonban ugyancsak hamis pénznemekben folyósította. A politikus bukaresti lakásában folytatott házkutatás során a nyomozók öszszesen 1525 hamis 500 euróst foglaltak le.
Pedig üzlettársuk előélete valamennyi károsultnak jó előre intő jelként szolgálhatott volna. Az 1955-ben Haifában, román emigránsok gyermekeként született Nati Meirt a nyolcvanas-kilencvenes években kétszer is felfüggesztett börtönbüntetésre és tetemes pénzbírságra ítélte az izraeli bíróság szélhámosság, csalás és törvényszéki ítéletek meghamisítása miatt. Miután hazájában eljátszotta hitelét, 2000-ben Romániában telepedett le, ahol dúsgazdag üzletembernek adta ki magát, sőt egy alkalommal bejelentette: kétmilliárd dollárt örökölt az Egyesült Államokban elhunyt rokonától. Noha állítását sohasem tudta bizonyítani, a román futballvilágot képes volt hetekig lázban tartani különböző neves klubcsapatoknak tett, természetesen kudarcba fulladt vételi ajánlataival. Több mint száz állampolgárt vert át kamunak bizonyult izraeli munkaközvetítési ajánlattal, ez ügyben ugyancsak nyomoz a román ügyészség. Nati Meir hasonló „fényes” karriert futott be a politikában is: 2003-ban Corneliu Vadim Tudor, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke külpolitikai tanácsadójának szegődött, és Ariel Saron izraeli exkormányfő tanácsosa, Eyal Arad cégével közösen bizonygatta, hogy a nyíltan holokauszttagadó és zsidógyűlölő néptribün valójában filoszemita. Meir keze volt abban is, hogy 2004-ben Tudor szobrot emelt Jichák Rabin volt izraeli miniszterelnöknek az erdélyi Brassóban, az ötletet a PRM-vezér azzal honorálta, hogy ugyanabban az évben pártja listáján bejuttatta a bukaresti parlamentbe tanácsadóját. Az alakulat tavaly kihullott a törvényhozásból, Meir pedig – éppen Tudor újabb antiszemita kirohanása miatt – szakított a PRM-el, legutóbb pedig függetlenként akart indulni a novemberi államfőválasztáson, szándékától azonban elállt, holott bevallása szerint százezer eurót költött a támogató aláírások megvásárlására. A szélhámos üzletember-politikus egyébként évekkel ezelőtt börtönlázadást robbantott ki Romániában azzal, hogy törvénytervezetben ígért amnesztiát az öt évnél alacsonyabb büntetésüket töltő raboknak, emellett emberibb körülményeket követelt a fegyházakban. Talán már akkor is magára gondolt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.