időjárás 24°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Marad a Boc-kormány

Rostás Szabolcs
2009.11.28. 23:00

(Kolozsvár)

A romániai államfőválasztások december 6-i második fordulójáig bizonyosan hivatalában marad az Emil Boc vezette ügyvezető kormány, miután a bukaresti parlament vezetősége tegnap nem döntött az új kabinet szavazásra bocsátásának időpontjáról. Emil Boc, a jobbközép demokrata párt (PDL) elnöke kabinetjét októberben bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg az ellenzék, amely később elutasította a Traian Basescu államfő által kormányalakítással megbízott Lucian Croitorut is. Mircea Geoana, a szenátus szociáldemokrata elnöke – Basescu legvalószínűbb ellenfele az államfőválasztás második fordulójában – tegnap kvórumhiányra hivatkozva berekesztette a törvényhozás állandó bizottságainak ülését, így Basescu második jelöltjének, a PDL-s Liviu Negoita kabinetjének megszavazása decemberig már nem kerül napirendre.
Tegnap egyébként a bukaresti taláros testület helyt adott a román liberálisok óvásának, és az alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította a Boc-kormány oktatásitörvény-csomagját. A jogszabály a kisebbségi oktatás terén is előrelépést hozott volna, kimondta ugyanis, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok speciális tanterv és tankönyvek alapján tanulhatják a román nyelvet, és hogy a kormány is létesíthet például magyar karokat az állami egyetemeken.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.