Marad a Boc-kormány

2009. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

A romániai államfőválasztások december 6-i második fordulójáig bizonyosan hivatalában marad az Emil Boc vezette ügyvezető kormány, miután a bukaresti parlament vezetősége tegnap nem döntött az új kabinet szavazásra bocsátásának időpontjáról. Emil Boc, a jobbközép demokrata párt (PDL) elnöke kabinetjét októberben bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg az ellenzék, amely később elutasította a Traian Basescu államfő által kormányalakítással megbízott Lucian Croitorut is. Mircea Geoana, a szenátus szociáldemokrata elnöke – Basescu legvalószínűbb ellenfele az államfőválasztás második fordulójában – tegnap kvórumhiányra hivatkozva berekesztette a törvényhozás állandó bizottságainak ülését, így Basescu második jelöltjének, a PDL-s Liviu Negoita kabinetjének megszavazása decemberig már nem kerül napirendre.
Tegnap egyébként a bukaresti taláros testület helyt adott a román liberálisok óvásának, és az alkotmánnyal ellentétesnek nyilvánította a Boc-kormány oktatásitörvény-csomagját. A jogszabály a kisebbségi oktatás terén is előrelépést hozott volna, kimondta ugyanis, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok speciális tanterv és tankönyvek alapján tanulhatják a román nyelvet, és hogy a kormány is létesíthet például magyar karokat az állami egyetemeken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.