Megújult a tordai sóbánya

Teljesen felújítva várja a látogatókat decembertől a Kolozsvár közeli Torda sóbányája, amely a székelyföldi Parajd létesítményéhez hasonlóan egyedi rekreációs és gyógyászati lehetőséget nyújt Erdélyben.

2009. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 10-én adják át Erdélyben a teljesen korszerűsített tordai sóbányát és az itt létrehozott gyógyászati és rekreációs központot, amely Magyarországról is várja a látogatókat. Noha a Kolozsvártól mintegy harminc kilométerre fekvő kisváros létesítménye a turisták körében egyelőre nem annyira közismert, mint a székelyföldi Parajd sóbányája, látogatóinak száma évről évre növekszik. Az idén már nyolcvanezer látogatója volt a sóbarlangnak.
A tavaly megkezdődött korszerűsítést több mint hatmillió euróból (1,7 milliárd forint) valósították meg, az összeg 80 százalékát uniós PHARE-alapból, pályázati úton nyerte el a helyi önkormányzat. A költségek fennmaradt húsz százalékát önerőből teremtették elő. A Krónika című erdélyi napilap tudósítása szerint a 80 méter hosszú, 50 méter széles és 42 méter magas Rudolf-akna mellett a Teréz-aknát és a Gizella-aknát nyitják meg a nagyközönség előtt decemberben. A sóbányában panorámafelvonó, minigolf- és tekepálya, egy 180 férőhelyes amfiteátrum is helyet kapott, a Rudolf-tárnában felszereltek egy 20 méter átmérőjű, gondolákkal ellátott kereket, amellyel a látogatók a magasból is megcsodálhatják majd a termet. A Teréz-aknában – ahol sóból álló sziget és egy erősen sós vizű tó van – csónakázni is lehet majd. Különben a Torda északkeleti részén található sóréteg – amelyet már a rómaiak idején bányásztak – hozzávetőleg 45 négyzetkilométeren terül el, átlagos vastagsága 250 méter, azonban helyenként az 1200 métert is eléri. Mikroklímája gyógyító hatással van a légzőszervi betegségekre. A sóbarlangon kívül az Aranyosszék központjába látogatóknak kiváló kirándulási lehetőségeket rejt a Tordai- és a Túri-hasadék, valamint az Aranyos-völgye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.