időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Mesterházy lehet a befutó

Török László
2009.11.23. 23:00

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy Mesterházy Attila lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A jelölésről folytatott informális egyeztetéseken idáig felvetődött Gráf József agrárminiszter, Bajnai Gordon miniszterelnök és Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, végül pedig Kovács László leköszönő uniós biztos neve, ám különböző megfontolásokból mindegyiküket elvetették (a kormányfőt állítólag addig győzködték, míg felvetette: a kampányba sem száll be, ha nem állítják le magukat a szocialisták). Mesterházy egy felmérés szerint 27 százalékos elfogadottságával a párt legnépszerűbb politikusa, kora miatt a párt megújulási szándékát is szimbolizálja. A Népszabadság úgy tudja, egy esetleges választási kudarc esetén továbbra is számítanak frakcióvezetői munkájára. Lendvai Ildikó pártelnök az MTI-nek találgatásnak minősítette a jelöltre vonatkozó híreket. A hivatalos jelölés december 12-én lesz az MSZP kongresszusán. Bajnai Mesterházy esetleges jelöléséről úgy nyilatkozott: ebben a pártnak kell döntenie, a felelős döntés meghozatalában ő támogatni fogja a szocialistákat
Mesterházy így vezetheti majd a párt országos listáját is, ahol egyébként előkelő helyen szerepeltetik Kovács Lászlót, Lendvai Ildikót és az elnökség tagjai mellett Botka László szegedi polgármestert, valamint Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is.
Az Index ezzel összefüggésben arról írt, hogy a listán „a liberális politika parlamenti szintű képviseletének megóvása” érdekében SZDSZ-es politikusok is szerepelhetnek. Állítólag a Gyurcsány köréhez köthető javaslatban Kóka János, Magyar Bálint vagy Horn Gábor szerepel. Az MSZP-ben azonban nem jósolnak nagy jövőt a tervnek. Az ellenzők szerint a liberálisok valódi politikai háttér nélküli átültetése tovább rombolná hitelességüket, az országos lista biztos befutó helyei pedig a szocialista vezérkar számára is szűkösek.

Javított az MSZP. Megállt az MSZP népszerűségi mutatójának lefelé tartó trendje, sőt valamelyest javított is a párt: a választókorú népesség egészén belül 10-ről 12 százalékra nőtt a szocialisták támogatottsága – olvasható a Szonda Ipsos legfrissebb felmérésében. A biztos pártválasztók körében 64-19 a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, októberben 65-17 volt. A Jobbik pozíciói továbbra is erősek: a lakosság 6, az aktív, szavazni kívánó választópolgárok 12 százaléka áll a párt mögött. Az MDF, az SZDSZ és az LMP jelenleg távol van a parlamentbe jutás küszöbétől. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.