Nagyváradi bíróság elé álltak Mikóczyék

Megkezdődött tegnap a nagyváradi bíróságon a szlovák állampolgárságú Mikóczy Zoltán és magyar üzlettársának büntetőpere. Overdose tulajdonosa elmondta, tönkreteszi romániai őrizetbe vétele. A csődbűntettel és magánokirat-hamisítással vádolt vállalkozók letartóztatását hatvan nappal meghosszabbították.

2009. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sürgősségi eljárásban kezdődött el tegnap Romániában a világhíres magyar versenyló, Overdose tulajdonosának büntetőpere. Az október 21-én őrizetbe vett szlovák állampolgárságú Mikóczy Zoltánt és magyar állampolgárságú üzlettársát, Györke Dezső Sándort csődbűntettel és magánokirat-hamisításra való felbujtással vádolja a nyomozó hatóság. A nagyváradi bíróságon első fokon megkezdődött per első tárgyalásán a vádlottak védőügyvédje újfent kezdeményezte a két vállalkozó szabadlábra helyezését, de az ítélőtábla megerősítette a törvényszék hét végén elrendelt határozatát, amellyel hatvan nappal meghosszabbította Mikóczy és Györke előzetes letartóztatását. A nagyváradi ítészek azzal indokolták a döntést, hogy fennáll a veszélye: szabadlábra helyezésük esetén a vádlottak kedvezőtlenül befolyásolnák a per kimenetelét.
Emlékezetes, Mikóczyékat akkor vette őrizetbe a nagyváradi rendőrség, amikor a csődbiztos engedélye nélkül akarták Magyarországra menekíteni felszámolás alatt lévő élesdi húsfeldolgozójuk, a Karpat Carne Kft. elárverezés előtt álló gépsorait. A vád szerint ugyanakkor arra kényszerítették a cég romániai ügyvezetőjét, hogy hamis dokumentumokat állítson ki a gépek akadálytalan szállítása érdekében. A két vádlottat tegnap bilincsbe verve, erős rendőri kíséret közepette kísérték a tárgyalóterembe. Miközben kihallgatásakor Györke Dezső Sándor csupán anynyit kért, helyezzék szabadlábra, Mikóczy Zoltán azt állította, az ügyben készült vádirat hemzseg a hamis állításoktól. A dunaszerdahelyi üzletember közölte: négy szlovákiai és öt magyarországi gazdasági társaságot irányít, emellett egy máltai céget is képvisel, de nagyváradi őrizetbe vétele óta valamennyi vállalkozása leállt, emiatt pedig jelentős anyagi veszteség éri. Alexandru Butuc ügyvéd a tárgyaláson elmondta, noha védencei 400 millió forintot fektettek be az élesdi húsfeldolgozó üzembe, cégük romániai igazgatója becsapta őket, számos bűncselekményt követett el, és ezek eltussolására jelentette fel Mikóczyékat. Az ügyvéd elmondta azt is, védencei nem tudtak arról, hogy cégük javait lefoglalták.
A nagyváradi bíróság tanúként beidézte Kosztaczky Istvánt, a Karpat Carne Kft. ügyvezetőjét, aki ellen a vádlottak jogi ellenlépéseket fontolgatnak, sőt a román rendőrség ellen már feljelentést is tettek, véleményük szerint ugyanis letartóztatásuk idején számos túlkapást és kihágást követtek el a nyomozó hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.