időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Napi sajtószemle

MN
2009.11.28. 23:00

Az első hónapban 2,3 millió alkalommal érte hackertámadás a kínai védelmi minisztérium ez év augusztus közepén indított honlapját – közölte a www.mod.bov.cn portál igazgatója a kínai internetes lappal. Csi Kuj-lin (Ji Guilin) beszámolt arról, hogy az első három hónapban 1,25 milliárd látogatást regisztráltak, és a forgalom 40 százalékát Pekingből, Kuangtungból (Guandong) és Csiangszuból (Jiangsu) mérték. A lap kínai nyelvű változatát külföldről elsősorban az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Szingapúrból és Japánból keresik fel, míg az angol nyelvű lapot az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Nagy-Britanniából olvassák. Az első nap forgalma elérte a 70 milliót, s másnapra ez a szám 130 millióra ugrott. A honlapot azért indították, hogy az érdeklődők hivatalos forrásból is szerezhessenek információt a Kínai Népi Felszabadító Hadseregről, ne csak kiszivárogtatásokból.


PERÚ21.PE
A perui külügyminiszter, José Antonio García Belaúnde közölte a chilei kormánnyal, hogy ha továbbra sem ismeri el a kémkedést, és nem kezd nyomozásba az átadott bizonyítékok hatására sem, akkor Peru kénytelen lesz felülvizsgálni a kétoldalú kapcsolatok egészét, írta a konzervatív napilap. A lap korábbi írásában közölte, hogy az előzetes letartóztatásba helyezett Víctor Ariza Mendoza, a perui légierő tiszthelyettese elismerte: öt éven keresztül szállított titkos katonai és diplomáciai információkat Chilének, valamint megkísérelt más katonákat beszervezni kémkedésre.


EL PAIS.COM
Sólyom László hétfőn kezdődött háromnapos hivatalos spanyolországi látogatásáról a legnagyobb példányszámú, ugyanakkor a jelenlegi kisebbségi spanyol szocialista kormányhoz közel álló lapban más témákkal együtt számoltak csak be. A kalózok uralma alól szabadult spanyol halászhajóról készült összeállításban említették meg, hogy a magyar elnök kedden közös sajtótájékoztatót tartott vendéglátójával, José Louis Zapatero szocialista miniszterelnökkel.


BalkanInsight
Korrupció gátolja a befektetéseket a Balkánon címmel az angol nyelvű balkáni hírportál idézi a korrupcióval foglalkozó, berlini székhelyű Transparency International idei – 180 országot érintő – felmérését, amelyből kiderül, hogy a térség államai közül egyedül Montenegró tudott javítani tavalyi pozícióján, és lépett a 85. helyről a 69.-re. A legjobb eredményt egyébként az uniós csatlakozás kapujában álló Horvátország nyújtotta, amely négy helyet javítva idén a 62. a listán. Zágrábot és Podgoricát Románia, Bulgária és Macedónia követi a 71. helyen, míg Szerbia a 83., Albánia pedig a 95. pozíciót érte el. A Balkán legkorruptabb állama – a berlini szervezet szerint 99. helyre rangsorolt – Bosznia-Hercegovina lett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.