időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Napi sajtószemle

MN
2009.11.19. 23:00

Zdf.De
A németek túlnyomó többsége örül az egység helyreállításának. Erről tanúskodik az a közvélemény-kutatás, amelyet a közszolgálati televízió és több országos napilap megbízásából végeztek. A felmérésből kitűnt: a németek 86 százaléka azon a véleményen van, hogy az ország egységének helyreállítása helyes lépés volt. A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy minden csalódás ellenére az egység megvalósulásának támogatottsága nagyobb a keletnémet, mint a nyugatnémet lakosság körében. A felmérés szerint a keletnémetek 91, a nyugatnémetek 85 százaléka támogatta az egység létrejöttét. Sokkal inkább eltérnek
a vélemények annak megítélésében, hogy a német egység helyreállítása az ország keleti vagy éppen nyugati felének hozott-e nagyobb hasznot.
Ennek kapcsán a megkérdezett nyugatnémetek hatvan százaléka vélte úgy, hogy az egyesülés sokkal inkább a keleti országrésznek kedvezett, és mindössze húsz százalékuk vallotta azt, hogy az egység megvalósulásának maga is nyertese lett. Az egykori NDK-hoz tartozó keleti tartományokban viszont a válaszadók csaknem negyven százaléka volt azon a véleményen, hogy az egyesülés nyertesei
inkább a nyugatnémetek. Ezzel szemben csak 23 százalékuk fogalmazott úgy, hogy az újraegyesülésből inkább a keletnémetek húztak hasznot.


Evenimentul
A bukaresti napilap kommentárjában az egykori NDK területének lakóit idézi, akik így panaszkodtak: „azok odaát nagyobb fizetést kapnak, jobb munkahelyen dolgoznak, elit egyetemeik és szebb házaik vannak. Beképzeltek, bennünket pedig másodrendű németeknek tartanak.”


Adevárul
A román lap kommentárjában azt írja: nem minden politikus hallotta meg az idők szavát, nemcsak a jelenkori események tükrében vallottak kudarcot, hanem a saját országukat érintő előrejelzéseikben is.


tvn24.pl
Hazugság azt állítani, hogy Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár bontotta le a berlini falat, a valódi érdem ugyanis a néhai II. János Pál pápáé és a lengyel Szolidaritás szakszervezeté – jelentette ki Lech Walesa volt lengyel államfő és szakszervezeti vezető a lengyel televíziónak. „Az igazság az, hogy a berlini fal ledöntése ötven százalékban II. János Pál pápának, harminc százalékban pedig a Szolidaritásnak köszönhető, és csak húsz százalékban illeti elismerés a világ többi részét” – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.