időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Nincs hír a hegymászókról

Hírösszefoglaló
2009.11.25. 23:00

A zord idő és a veszélyes terep miatt felhagyott tegnap a Himalájában eltűnt magyar hegymászók keresésével az a kilenctagú, kínai–magyar kutatócsapat is, amely szombaton érkezett meg a szecsuani Caoko nevű településre. Mécs László alpinista a tartomány legjobb hegymászójának társaságában tegnap 4150 méteres magasságig is eljutott, de ott kénytelenek voltak visszafordulni – adta hírül a távirati iroda. Mécs László elmondta: korábban azt gondolták, hogy a kínai mentők nem jutottak fel abba a magasságba, ahonnan belátható az a helyszín, ahol a magyarokat baj érhette. Ám kiderült, hogy értékelhető felvételek készültek a térségben, ahol az eltűnés valószínűsíthető időpontjában nagy mennyiségű jég omlott le. „Hozzáértő, lelkiismeretes kínaiakról van szó, akik szinte végig felmentek, 4650 méteren sátorhelyet találtak, és csak a függő jég alá nem merészkedtek”, hangsúlyozta Mécs László. A négy magyar alpinistáról utoljára október 22-én érkezett hír. A magyar mentők tegnap telefonon konzultáltak az eltűntek családtagjaival, s úgy döntöttek, arra kérik a kínai hatóságokat, kíséreljék meg a helikopteres felderítést. Mivel azonban ennek költsége meghaladhatja az érintett családok egy részének teherbíró-képességét, felajánlásokra is számítanak. A www.expedicio.julianus.hu és a www.himalajaexpedicio.hu honlapokon hamarosan közzéteszik azt a számlaszámot, amelyet e célra nyitottak.

Lezuhant az alpinista. Meghalt a világ egyik legjobb hegymászójának tartott szlovén Tomaz Humar a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsának megmászása közben – közölték szombaton expedíciójának szervezői. Az alpinista egyedül indult a több mint 7200 méter magas nepáli csúcsra, a Langtang Lirungra, de lezuhant. Holttestét a levegőből vették észre, s háromfős mentőcsapat hozta le szombaton. Az alapbázist már hétfőn értesítette, hogy megsérült, de az erős hóesés miatt nem tudtak idejében a keresésére indulni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.