Patrióták vagyunk, ha olcsó a termék

Évek óta súlyos gondokkal küzd a hazai élelmiszeripar, a pénzügyi válság ezért igen gyenge állapotában érte az ágazatot. A kormány által bejelentett segélyprogram, amely a piacinál kedvezőbb feltételekkel felvehető hitellehetőséget jelent, nem oldhatja meg a gondokat, legfeljebb egyes cégek még nyernek vele egy kis időt.

Dénes Zoltán
2009. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra zártak be az elmúlt években olyan nagy múltú élelmiszer-ipari vállalatok, mint a Szerencsi Cukorgyár, a Herz szalámigyár vagy éppenséggel a Zalabaromfi. Ezért nem meglepő, hogy a Kopint-Tárki és az Agrár Európa Kft. által elkészített legfrissebb Agrármonitor-tanulmányban a szakértők egyenesen úgy fogalmaznak, hogy az agrárium problematikus területei közül az élelmiszeripar helyzete a legaggasztóbb. A termelés évről évre csökken, s az idén az uniós csatlakozás előttinek már kevesebb mint nyolcvan százalékát teszi ki. A belföldi piacvesztés mértéke még nagyobb, eléri a harminc- százalékos szintet, vagyis 2004 óta ennyivel kevesebb magyar áru sorakozik az élelmiszerboltok polcain. Ez azt is jelenti, hogy a közösség régi tagállamaiban működő cégek saját piacukról szorítják ki a magyar élelmiszer-ipari vállalkozásokat. Tehetik ezt azért, mert a magyarok igen alacsony fizetőképességgel bírnak, ezért nagyon árérzékenyek, vagyis leginkább azt veszik, ami olcsó. Több tanulmány is kimutatta már, hogy honfitársaink többsége leginkább csak szóban patrióta, amennyiben ezt a pénztárcájával is bizonyítania kellene, úgy már inkább hajlik a globalizmus elfogadására.
Bár az unióhoz való csatlakozásunkkal az exportunk is növekedett, ám ez igencsak mérsékelt ütemben történt, s jóval kisebb súlya miatt nem volt képes ellensúlyozni a hazai eladások zuhanását. Az Agármonitorban olvasható adatok szerint az élelmiszeripar eredménye 2002 óta csökken – közben két évig stagnált –, 2008-ban pedig negatívvá vált. A gyenge kilátásokat jelzi a külföldi befektetők menekülése: a külföldi részesedés az élelmiszer-ipari jegyzett tőkéből 2000-ben még 63 százalékos volt, 2006-ban már csak 47 százalékos. A kivonuló külföldi feldolgozók helyét hazai vállalkozások nem tudják betölteni. Az ágazatban tapasztalt gyenge pénzügyi mutatók és a válság miatt a banki hitelezés akadozik. Jelenleg az élelmiszer-ipari cégek legfőbb gondja a folyamatos termelés finanszírozása. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) által kezdeményezett forgóeszközhitel-konstrukció eddig csak csekély eredményeket hozott – öt társaság vette igénybe –, s a legsúlyosabb helyzetben levő cégeken eleve nem is tud segíteni. Az egyes iparágak helyzete differenciált, de inkább csak a nagyon rossz és a még elfogadható állapot között változik. Az ezredforduló óta egyes iparágak korábbi méretük töredékére zsugorodtak: a hús- és a baromfihús-feldolgozás (vágóhidak) a kétharmadára; a sör-, az édes- és a malomipar csaknem a felére; a cukoripar egyötödére, a dohányipar egyhatodára. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az 1990-es évek elejéhez képest az élelmiszeriparban a foglalkoztatottak száma is a felére zsugorodott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.