Szoros román verseny

Rendkívül kiélezett küzdelem folyik a romániai államfőválasztás kampányában az esélyesnek számító három jelölt között, akik közül Traian Basescu jelenlegi elnök még korántsem érezheti bebiztosítottnak újabb mandátumát.

2009. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak „paraszthajszállal” nyerné meg Traian Basescu a romániai államfőválasztás első fordulóját a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, a második fordulóban pedig a jelenlegi elnökre kíméletlen párharc vár Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök ellenében.
A bukaresti CURS közvélemény-kutató intézet tegnap ismertetett felméréséből kiderül: ha most rendeznék a megmérettetés november 22-i első fordulóját, akkor a jobbközép demokrata-liberálisok támogatta Basescu a szavazatok 31, míg a szenátus elnöki tisztségét is betöltő Geoana 30 százalékát gyűjtené be, őket a liberális Crin Antonescu követi 17, valamint a függetlenként induló Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester 9 százalékos támogatottsággal. A fennmaradó nyolc államfőjelölt közül az előrejelzések szerint senkinek sem sikerül besöpörnie a voksok öt százalékát, Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje például négyszázalékos támogatottságra számíthat.
Egyáltalán nem kedvez a felmérés Basescu számára a második forduló tekintetében, eszerint ugyanis az első mandátumát 2004-ben elnyert politikus mindhárom potenciális ellenfelével szemben alulmaradhat december 6-án. Oprescu például a voksok 52, Antonescu pedig 51 százalékát megszerezve utasítaná maga mögé az újrázni készülő államfőt, ugyanakkor az eredmény érdekes módon Basescu legesélyesebbnek tartott kihívója esetében ígérkezik a legszorosabbnak, a válaszadók ugyanis 50-50 százalékos arányban támogatnák Basescut és Geoanát a második körben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.