időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Tömegverekedés Sajóbábonyban

Hírösszefoglaló
2009.11.25. 23:00

Sajóbábonyban már közlekedhettek távolsági autóbuszok tegnap este nyolc óra körül, miután a Jobbik szombati lakossági fóruma miatt vasárnap elszabadultak az indulatok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen.

A Hír TV jelentése szerint nem sokkal később az autósforgalom is megindulhatott azután, hogy több száz, egyes becslések szerint legalább ezer cigány támadt a Jobbik és az Új Magyar Gárda helyszínen lévő tagjaira: a fórumon részt vevő egyik asszonyt és a helyi kocsmárost is megverték a saját kocsmájában, a rendezvény szervezőjét pedig halálosan megfenyegették, aki ez ügyben feljelentést tett a rendőrségen. A megvert emberek nem kaptak rendőri védelmet. Ezek után gárdisták indultak Észak- és Kelet-Magyarország több megyéjéből, valamint Budapestről, hogy megvédjék a megfenyegetett embereket. A kisvárosba bevonuló gárdistákat feldühödött cigányok fogadták: egy autónak baltákkal és fejszékkel estek neki, nem kímélve a bent ülőket sem. Délutánra a rendőrség lezárta a települést, már a 26-os főút-kereszteződésnél leállították az autósokat és gyalog sem lehetett bemenni, a tömegben már ásók és kapák is feltűntek.
Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője este bejelentette: a megye egész területére fokozott rendőri ellenőrzést rendeltek el a Sajóbábonyban történtek miatt. A távirati irodának elmondta: garázdaság és testi sértés ügyében indított büntetőeljárást a rendőrség.
*
A településen lapzártakor elválasztották egymástól a gárdistákat és a romákat. A város szélén legalább száz helybeli roma is gyülekezett egy égő máglya mellett, és indulatos mondatokat kiabáltak a feléjük közelítőknek. A szóvivő azt is elmondta, hogy a vasárnapi incidensben egy nő sérült meg, egy autó szélvédőjét verték be, és egy ember ellen folytatnak eljárást. A Boon.hu tudósítója látta, hogy a szóban forgó autón körbe az összes ablakot betörték, fejsze- és husángnyomok tömkelege található, a vezetőülés háttámlájánál oldalról egy fejszenyom látható.
Az egyik rendőrrel időközben sikerült szót váltanunk, így megtudtuk: szükség esetén további kommandós erők érkezhetnek a környező megyéből és a fővárosból, persze ha a helyzet indokolja. Most – mondja a tiszthelyettes – a nyugalom helyreállítása a legfontosabb feladat, s úgy tűnik, a rendőrök terve nem fullad kudarcba. Kérdésre, hogy előállítottak-e már valakit a garázdák közül, „nem tudom” volt a válasz.
A Jobbik közleménye szerint a Sajóbábonyban bekövetkezett „sajnálatos és tragikus cigányterror bebizonyította, hogy a parlamenti pártok olyan mértékben leépítették a rendőrséget és a rendvédelmi szerveket, hogy azok képtelenek megvédeni a magyar lakosságot a cigánybűnözéssel szemben”.
Hozzátették: a Jobbik Magyarországért Mozgalom felszólítja a rendőrség országos vezetőit, hogy rendkívüli eszközöket is bevetve azonnal vessenek véget a cigányterrornak Sajóbábonyban is.
Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány és Lakatos Attila, a Borsod megyei cigányvajda egyeztetnek egymással a Sajóbábonyban kialakult feszültség megoldása érdekében – jelentette a távirati iroda tudósítója a helyszínről. A megyei és országos cigányszervezetek vezetői is elindultak a településre, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről – írta az MTI.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.