Új kormányalakítási kísérlet Romániában

2009. 11. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liviu Negoita demokrata (PDL) alelnököt, Bukarest harmadik kerületének polgármesterét bízta meg kormányalakítással tegnap Traian Basescu román államfő. Basescunak ez már a második kormányalakítási kísérlete azóta, hogy a parlamentben többséggel bíró ellenzék október elején a jobbközép PDL-elnök Emil Boc, két nappal ezelőtt pedig Lucian Croitoru kabinetjét is megbuktatta.
Kinevezését követően a 47 éves, jogász végzettségű Negoita máris konzultációra hívta a parlamenti pártokat, és közölte: nemzeti egységkormányt, többségi koalíciót vagy a demokrata alakulatra épülő kabinetet kíván kialakítani.
Csakhogy az ellenzéki alakulatok újfent leszögezték: az ő támogatásukra ne számítson, mivel továbbra is Klaus Johannis szebeni polgármestert tartják a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki tisztség betöltésére. Liviu Negoita kudarca ennek ellenére nem borítékolható, mivel bukása esetén a december 6-i államfőválasztás győztese feloszlathatja a parlamentet, amely nem érdeke a honatyáknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.