Basescu megnyerte az első fordulót

Traian Basescu és szociáldemokrata kihívója, Mircea Geoana között dől el, ki irányítja a következő öt évben Romániát az államfőválasztás tegnapi első fordulója szerint. Az erdélyi magyarokat nem mozgósította Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje. Markó Béla pártelnök viszont elégedett volt jelöltjük eredményével.

2009. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Traian Basescu jelenlegi elnök és a szociáldemokrata Mircea Geoana jutott be a romániai elnökválasztás december 6-i második fordulójába a tegnap rendezett első forduló nyomán közzétett exit poll adatok szerint. A szavazóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a kormányzó jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) által támogatott Basescunak a szavazatok 33-34, míg az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) jelöltjének 30-31 százalékát sikerült begyűjtenie. A liberális Crin Antonescura a nem hivatalos adatok alapján 21-22, míg a megméretés egyetlen magyar jelöltjére, az RMDSZ-es Kelemen Hunorra 3,6 százalék szavazott. Noha a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a 12 államfőjelölt küzdelme nem esett egybe a parlamenti képviselők és szenátorok megválasztásával, így is nagy arányú volt a részvétel. Urnazárás előtt két órával – este 7-kor – már a szavazásra jogosultak csaknem 50 százaléka voksolt, a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megyében azonban csak 39 százalékos volt a részvétel – vagyis az RMDSZ-nek nem sikerült mozgósítania a magyarokat. Az 1989-es rendszerváltás óta hatodik alkalommal rendezett elnöki megméretés azért bír jelentős téttel, mivel a leendő államfő személyétől függ, melyik parlamenti alakulat jelölhet kormányfőt és alakíthat koalíciót. Elősegítette a magas részvételt az is, hogy tegnap népszavazást is rendeztek Romániában. A Basescu elnök által kiírt referendumon arra kellett válaszolni: egyetért-e az egykamarás parlament bevezetésével és a honatyák 471 fős létszámának maximum háromszázra csökkentésével? A felmérések szerint a népszavazás ugyancsak érvényes, a válaszadók döntő többsége pedig az államfő mindkét kezdeményezésével egyetért.
Miközben a tavaly decembertől idén októberig nagykoalícióban kormányzó PDL és a PSD felváltva vádolta egymást választási csalással, a tegnapi első forduló súlyos incidensek nélkül, viszont számtalan választási rendellenesség közepette zajlott le. Több településen élelmiszerrel, pénzzel vagy futballmérkőzésekre szóló jeggyel igyekeztek meggyőzni a szavazópolgárokat arról, hogy bizonyos jelöltre voksoljanak, emiatt két személyt őrizetbe vettek. A legnagyobb gondot azonban a kevés speciális szavazóhelyiség okozta, így a nem a lakcímük alapján szavazó polgárok hosszú sorokban kígyóztak az e célra berendezett helyiségek előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.