Boc Markóékra alapoz

Néppárti kötődésű, a román demokrata-liberális pártra és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre alapozó kormánykoalíció létrehozása körvonalazódik Bukarestben. Eközben az alkotmánybíróság elrendelte az államfőválasztáson érvénytelenített voksok újraszámlálását.

2009. 12. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés panasza Martensnek. Megakadályozták a román demokrata-liberálisok az Európai Néppártban (EPP) Tőkés László Románia elmarasztalását célzó kezdeményezését. Az erdélyi magyar EP-képviselő azt javasolta az EPP bonni kongresszusán: az európai jobboldali alakulat ítélje el Romániát, amiért szobrot akarnak állítani Nicolae Ceausescu exdiktátornak, Marosvásárhelyen pedig az 1989-es forradalom idején a temesvári tüntetőkbe lövető Stefan Gusa tábornoknak emelnének mellszobrot. Tőkés a történtek miatt felkérte Wilfried Martens EPP-elnököt, tegyen lépéseket azért, hogy a két véreskezű kommunista vezetőnek ne állíthassanak szobrot.


Új kormánytöbbség kialakításáról egyeztetett tegnap Bukarestben a demokrata-liberális pártot (PDL) irányító Emil Boc ügyvezető kormányfő Markó Béla RMDSZ-elnökkel. A két politikus másodjára találkozott az államfőválasztások december 6-i döntő fordulója óta, és ezúttal arra a következtetésre jutottak, hogy egy következő kormánykoalíció „kemény magját” a két alakulatnak kell alkotnia. Boc felhívta a figyelmet: az 1996–2000, majd 2004–2006 között együtt kormányzó PDL– RMDSZ-koalíció előnye, hogy mindkét alakulat az Európai Néppárt tagja. Markó leszögezte: jelenleg a legfontosabb teendő egy stabil parlamenti támogatással bíró kormány létrehozása, amely a gyakorlatba ültetheti válságellenes programját, az RMDSZ pedig több kormányzati megoldás felé nyitott, de azt szeretné, ha a román liberálisokkal (PNL) együtt vehetne részt az új többség kialakításában. Boc szerint pártja nem kisebbségi kormányban gondolkodik, ezért szeretné bevonni a kormányzásba a PNL-t is; a Traian Basescu államfő ellenfelét támogató Crin Antonescu alakulata a kormányfői poszt megszerzéséhez köti kooptálását.
Tegnap a bukaresti alkotmánybíróság elrendelte az államelnök-választás második fordulója során érvénytelenített 138 ezer szavazat újraszámlálását. A Traian Basescu elnök újrázását hozó megméretés eredményét a vasárnap alulmaradt Mircea Geoana szociáldemokrata jelölt óvta meg a taláros testületnél. Geoana alakulata szerint a választáson maszszív csalás történt.
Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.