Emil Boc a régi-új kormányfő

2009. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt másodszorra nevezte ki Emil Bocot, a román demokraták (PDL) pártelnökét kormányfőnek tegnap Traian Basescu államfő. Boc első, a tavaly decemberi parlamenti választások nyomán alakult kabinete idén októberben bukott meg a parlamentben, amikor a szociáldemokraták felrúgták a PDL-lel alkotott nagykoalíciót. Az azóta ügyvezető kormányt irányító politikus elmondta, célja a stabilitás, minél hamarabb el akarja fogadtatni a jövő évi költségvetést, az egységes nyugdíjrendszerről és az adójogi felelősségről szóló törvényt, valamint folytatni kívánja a megkezdett reformokat. Boc pártján kívül az RMDSZ, a többi romániai kisebbség frakciója és a független honatyák támogatására számíthat, amely elegendő a parlamenti többséghez. A Markó Béla vezette alakulat várhatóan a kormányfő-helyettesi posztot és két vagy három tárcát – állítólag a környezetvédelmi, egészségügyet és kulturális minisztériumot – kap a legfeljebb 16 fős új kabinetben.
Közben Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának elnöke Schuman-díjjal tüntette ki Strasbourgban Tőkés László erdélyi magyar EP-képviselőt az 1989-es romániai forradalomban játszott döntő szerepének elismeréseként. Tőkés – akinek a napokban Traian Basescu a legmagasabb román állami kitüntetést adományozta – tegnap a Terror Háza Múzeumban átvette a Petőfi-díjat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.