Exit poll: Geoana nyert

A szociáldemokrata Mircea Geoana győzelmét vetítették előre az exit poll eredmények a romániai államfőválasztás tegnapi második fordulójában. Három közvélemény-kutató intézetnek – az Insomar, a CCSB és a CURS – az urnazáráskor közzétett felmérése szerint a baloldali politikus a szavazatok 50,8–51,6 százalékát gyűjtötte be, míg a Romániát 2004 óta irányító jobbközép Traian Basescura a választók 48,4–49,2 százaléka adta voksát. Az akkreditált közvélemény-kutatók közül a CSOP intézet szerint a két elnökjelölt egyformán teljesített, mindketten a szavazatok 50 százalékát szerezték meg.<br />

2009. 12. 16. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előrejelzésekkel ellentétben váratlanul magas részvétel, valamint rendkívül kiélezett párharc közepette lezajlott megméretés végén mindkét jelölt győztesnek kiáltotta ki magát. Basescu manipulációnak nevezte az exit poll adatokat, és arról biztosította híveit: a hivatalos szavazatszámlálás végleges eredménye az ő győzelmét mutatja majd ki. Geoana a saját diadaláról beszélt, sőt közölte: győzelmével lezárult a húszéves posztkommunizmus, az átmenet időszaka Romániában, amely mától Európa felé veszi az irányt. Bejelentette azt is, napokon belül megalakul a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester vezette új kormány.
*
A két héttel ezelőtti első fordulót egyébként szoros, kevesebb mint másfél százalékos előnnyel Traian Basescu nyerte, aki begyűjtötte a szavazatok 32,42 százalékát, míg ellenfele, a szociáldemokrata pártot (PSD) irányító Mircea Geoana a szavazatok 31,17 százalékát szerezte meg.
A jobbközép demokrata-liberálisok (PDL) által támogatott Basescu urnazáráskor emlékeztetett: 2004 decemberében az exit poll felmérések akkori szociáldemokrata ellenfele, Adrian Nastase győzelmét jósolták, a szavazatok hivatalos feldolgozása azonban a javára fordította a végeredményt. Basescu arra utalt, hogy urnazáráskor a közvélemény-kutatók a két órával korábbi választási tendenciát közölték.
Ezzel egy időben Mircea Geoana minden román elnökének nevezte magát, és megköszönte a liberális Crin Antonescu, az RMDSZ és más romániai nemzeti kisebbségek szavazatait. Emlékezetes, Klaus Johannis nagyszebeni polgármester, kormányfőjelölt közös támogatásáról a november 22-i első forduló után állapodott meg a baloldali politikus a liberálisokkal és az RMDSZ-szel.
A német nemzetiségű politikus nevéhez kötődő politikai projekt megvalósításának fontosságát hangsúlyozták tegnap az RMDSZ politikusai is, Markó Béla elnök például a szavazóhelyiségből kijövet arról beszélt: a változásra, a Klaus Johannis-féle kormányra szavazott. Tőkés László európai parlamenti képviselő ellenben leszögezte: a lelkiismerete nem engedte meg, hogy a posztkommunista PSD jelöltjére szavazzon, ugyanakkor szerinte a román balliberálisok által kirakatemberként használt Johannis nem jelent szemléletváltást, mindössze keleti szomszédunk nemzetközi hitelének fényezésére szolgál.
Az erdélyi magyarokat különben az első fordulóhoz hasonlóan tegnap is teljes érdektelenség jellemezte: miközben 19 órakor országos szinten 53 százalékos, a többségben magyarok lakta Hargita és Kovászna megyében csak 33 százalékos részvételt mértek. Amúgy a most vasárnapi választás is nagyvonalakban rendben zajlott, több személy ellen a választók megvesztegetése vagy többszöri szavaztatása (voksturizmus) miatt indítottak bűnvádi eljárást, egy 18 éves fiatalembert a dél-erdélyi Brassó városában választási csalás gyanújával őrizetbe vettek, miután kétszer próbálta leadni voksát ugyanabban a szavazókörzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.