Jobboldali közeledés

2009. 12. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a romániai államfőválasztás érvényessége ügyében a bukaresti alkotmánybíróság várhatóan a jövő héten mondja ki a végső szót, a parlamenti pártok között gőzerővel zajlik a háttéregyeztetés arról, ki alakíthat stabil kormányt Traian Basescu győzelme nyomán. Az újrázó elnököt támogató, jelenleg kisebbségi ügyvezető kormányt irányító jobbközép demokraták (PDL) tegnap ismét jelezték, hogy legszívesebben a liberálisokkal (PNL) lépnének koalícióra. A második fordulóban Basescu ellenfelét, a szociáldemokrata Mircea Geoanát támogató Crin Antonescu PNL-elnök bejelentette, csak akkor hajlandó szövetségre lépni a PDL-lel, ha a liberálisok adhatják a miniszterelnököt. A jobboldali koalíciót érdekes módon Calin Popescu Tariceanu exkormányfő, a párt volt elnöke támogatja a leghatározottabban, holott miniszterelnöksége idején folyamatosan háborúzott Basescuval. Eközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nyitott a hatalomra kerülésre. Markó Béla elnök tegnap találkozott Emil Boc ügyvezető kormányfővel, a PDL elnökével is, és a megbeszélésen ugyancsak egy jobboldali kormánykoalíció kialakítása volt a fő téma. Eközben Geoana kitart amellett, hogy Basescu csalással nyerte meg második mandátumát, és az alkotmánybírósághoz beterjesztett óvásában a megmérettetés megismétlését követelte.
Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője tegnap közleményben emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor és Traian Basescu ugyanahhoz az európai pártcsaládhoz, az Európai Néppárthoz tartoznak. Ez, valamint személyes jó viszonyuk a garancia arra, hogy „amennyiben Magyarországon Orbán Viktor vezetésével alakul kormány, a két nép közös történelmében szinte példátlanul jó együttműködés veheti kezdetét” – fogalmazott a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.