Jövedelmező kisebbségexport Romániából

Becslések szerint a bukaresti kommunista rezsim több mint egymilliárd dollárt zsebelt be az egykori Nyugat-Németországtól a romániai szász és sváb kisebbség kiárusításáért. A román hatóságok a rendszerváltás után húsz évvel sem hozták nyilvánosságra az erről szóló dokumentumokat, mivel feltételezések szerint az egykori emberkereskedelemben érintett politikusok egy része ma is aktív szerepet tölt be a közéletben.

2009. 12. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirendre került Romániában a volt kommunista rezsim által idegen államoknak kiárusított etnikai kisebbségek adás-vételét bizonyító dokumentumok titkossága feloldásának kérdése. Az 1989 előtt tabutémaként kezelt emberkereskedelem kérdéséről a romániai rendszerváltás után számtalan információ és adat látott napvilágot, ma is megnehezíti azonban a múlt alapos feltárását, hogy a bukaresti hatóságok nem tették hozzáférhetővé az erről szóló titkosszolgálati iratokat. A hosszan tartó titkolózás már csak azért is furcsa, mivel a kommunizmus rémtetteit elítélő Traian Basescu államfő mandátuma alatt a volt kommunista titkosszolgálat, a Securitate több mint kétmillió
dossziéja került át a bukaresti átvilágítóbizottsághoz. Basescu nemrég azzal magyarázta a zsidók és németek eladását bizonyító akták titkosságának fenntartását, hogy számos, az évtizedekkel ezelőtt lebonyolított ügyletekben érintett román politikus ma is él, sőt aktív szerepet tölt be a közéletben. Marius Oprea történész, a kommunizmus rémtetteit kivizsgáló bukaresti intézet vezetője szerint mindenképpen elérkezett az ideje fellebbenteni a fátylat erről a kényes kérdésről, sőt úgy véli, felelősségre kell vonni a kisebbségek kiárusításában szerepet vállaló, ma is élő személyeket, hiszen tettükkel egyértelműen kimerítették az emberkereskedelem fogalmát. A közelmúltban egyébként a téma a Berlinben élő Herta Müller irodalmi Nobel-díja apropóján is aktuálissá vált, sokak szerint ugyanis a bánsági származású írónőnek és volt férjének, Richard Wagnernek két évvel a romániai rendszerváltás előtt ugyancsak úgy sikerült Németországba emigrálnia, hogy a német hatóságok fizettek értük.
Tény, hogy a kisebbségek adás-vétele terén a legtöbb adat német vonalon került napvilágra. Németországi újságírók és kutatók szerint Bukarest először nem is az 1965-ben hatalomra került Nicolae Ceausescu vezette diktatúra, hanem jóval korábban, a Gheorghe Gheorghiu-Dej fémjelezte kommunista rezsim idején ajánlotta fel a Német Szövetségi Köztársaság vezetőinek, hogy fejenként ezer dollárért hajlandó kiengedni az országból a német ajkú polgárokat. Az egykori román kémfőnök, az 1978-ban az Egyesült Államokba disszidált Ion Mihai Pacepa tábornok Vörös horizontok című könyvéből tudjuk, hogy az emberkereskedelemnek Gheorghiu-Dej vágott neki az ötvenes években a romániai zsidók kiárusításával, amelyet aztán Ceausescu vitt tökélyre a következő évtizedekben. „Olaj, zsidók és németek a mi legfontosabb export árucikkeink” – hangoztatta szűk körben jelmondatát a Kárpátok Géniusza, aki kortól, iskolázottságtól, szakmától, alkalmazástól és családi állapottól függően szabta meg az illető kisebbségek „eladási értékét”. Az NSZK külügyminisztériumának 1963-ból származó, Karl Carstens akkori államtitkár – az ország későbbi államfője – által aláírt dokumentuma azt javasolja a bonni pénzügyi tárcának, hogy különítsen el százmillió márkát százezer romániai német „kiváltására” – vagyis ezer márkát minden egyes erdélyi szászért és svábért. A bonni kormány legtöbbször bőröndökbe rejtve, készpénzben juttatta el a vételárat a személyesen Ceausescu, valamint elnyomó gépezete, a Securitate csúcsvezetői által koordinált román emberkereskedőknek, a tranzakció keretében ugyanakkor az anyaországukba emigráló németek külön fizettek kérvényük mihamarabbi elbírálásáért (mindezt közvetítőknek nevezett szekus ügynököknek), majd pedig a román állampolgárságról való lemondásuk jóváhagyásáért. Persze az évek során Bukarest többször felsrófolta a tarifát, így a hetvenes években például az NSZK 5–10 ezer márkát fizetett egy egyetemi hallgatóért, 11 ezret egy felsőfokú végzettséggel rendelkező személyért és háromezret egy szakképzett munkásért. Nem hivatalos németországi becslések szerint 1967, a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállításának éve és 1989 között Románia mintegy 1,5 milliárd márkát (akkori árfolyamon 1,2 milliárd dollár) zsebelt be Nyugat-Németországtól az erdélyi szászokért cserébe. Nem csoda tehát, hogy az 1956-ban még közel 400 ezer főt számláló romániai német kisebbség létszáma az 1992-es népszámlálásra 111 ezerre apadt, számuk pedig jelenleg alig haladja meg a 60 ezret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.