RMDSZ: szemben Erdéllyel

Jelentősen megosztja a romániai magyar politikusokat az államfőválasztások közelgő második fordulója, többen bírálják ugyanis a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) amiatt, hogy előzetes konzultáció nélkül elkötelezte magát a bukaresti liberálisok és a szociáldemokraták elnökjelöltje, Mircea Geoana mellett.

2009. 12. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László szerint az RMDSZ felrúgta az erdélyi magyar összefogást azáltal, hogy a többi magyar politikai szervezet megkérdezése nélkül kötött megállapodást a napokban a román liberális párttal (PNL) a kormányzati együttműködésről és Mircea Geoana, a szociáldemokrata párt (PSD) államfőjelöltjének támogatásáról. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a kolozsvári Krónika napilapnak nyilatkozva sérelmezte, hogy a Markó Béla vezette alakulat válasz nélkül hagyta a romániai államfőválasztás első, november 22-i fordulójának estéjén közzétett felhívását, miszerint a két szervezet által idén februárban alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum keretében, a pártpolitikai meggondolásokon túllépve alakítsanak ki közös álláspontot, nemzeti konszenzust a december 6-i második forduló kapcsán. Az európai parlamenti képviselő barátságtalan gesztusnak nevezte, hogy javaslata dacára az RMDSZ kedden egyoldalú döntést hozott, és a kormányra lépés érdekében közvetlenül a román liberálisok, közvetve pedig Mircea Geoana elnökjelöltsége mellett, az újabb mandátumra pályázó jobbközép Traian Basescuval szemben kötelezte el magát. Tőkés elfogadhatatlannak tartja, hogy a PSD jelöltje melletti kiállásával az RMDSZ szembemegy az erdélyi magyar választók többségével, európai néppárti irányultságával, és csak azt tartja fontosnak, hogy újból kormányra kerüljön.
A kérdés konfliktust robbantott ki az RMDSZ-en belül is. Eckstein-Kovács Péter volt szenátor a napokban azt javasolta: az RMDSZ bízza a területi szervezeteire, melyik román államfőjelöltet támogatják december 6-án. A jelenleg Traian Basescu kisebbségügyi tanácsosaként tevékenykedő Eckstein-Kovács Románia választási térképére hívta fel a figyelmet, amely arról árulkodik, hogy Erdély a jobboldali, Moldva és az ország déli régiója pedig a baloldali jelöltet támogatja. (A többségében magyarok lakta székelyföldi Hargita és Kovászna megyében az első fordulóban Basescura kétszer annyian szavaztak, mint Geoanára). A politikus – aki 1999–2000-ben pedig kisebbségügyi miniszterként dolgozott – nem tartaná jó döntésnek Geoana támogatására buzdítani a megosztott erdélyi magyar közösséget. „Én legalábbis akkor sem voksolok a stafétát Ion Iliescu exállamfőtől átvevő Geoanára, ha belegebedek” – fogalmazott érdeklődésünkre Eckstein-Kovács.
Eközben az újrázni készülő Basescu tegnap úgy vélekedett: az ellene szövetkezett balliberális koalíció létrejötte fölött a román média jelentős részét birtokló Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vantu és Dan Voiculescu dúsgazdag üzletemberek bábáskodtak. Az államfő feltárta, a liberális olajmágnás Patriciu azért érdekelt a Mircea Geoana köré csoportosuló pártok közös támogatásában, mert 600 millió dollárral tartozik Adrian Nastase egykori szociáldemokrata kormányfőnek. Az államfőjelöltek versenyében a harmadik helyre szorult Crin Antonescu liberális elnök tegnap közölte, Basescu újrázása esetén lehetetlenné válna egy Klaus Johannis nagyszebeni polgármester vezette PSD–PNL-kormány hivatalba lépése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.