Új választás előtt áll Moldova

Jövőre előre hozott választásokat rendeznek a Moldovai Köztársaságban, miután a chisinaui parlamentnek tegnap második nekifutásra sem sikerült államfőt választania.nekifutásra

2009. 12. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült összegyűjtenie tegnap sem az államfővé választásához szükséges 61 szavazatot a tisztségért egyedül versenybe szálló Marian Lupunak, a moldovai demokrata párt vezetőjének, mivel az ellenzéki kommunista képviselők újfent bojkottálták a megméretést. A 4,5 millió lakosú Prut menti országban az idén április óta tart a belpolitikai válság, az akkori, többnapos utcai tüntetést kirobbantó törvényhozási választásokat követően ugyanis szintén nem tudott elnököt választani a parlament, ezért júliusban ismét urnák elé hívták a szavazópolgárokat.
A megismételt megméretés nyomán négy Nyugat-barát párt koalíciója vette át a kormányrudat, a Vladimir Voronin államfő vezette kommunisták ellenzékbe vonultak, sőt szeptemberben Voronin lemondott az elnöki posztról. A kommunisták november 10-én ugyancsak kivonultak a szavazásról, így az európai integráció jelszava mögé felsorakozó, 53 mandátummal bíró demokratikus pártoknak – amelyek csak a kormányzáshoz szükséges többséggel rendelkeznek – nyolc szavazatuk ismét hiányzott az elnökválasztáshoz. Az alkotmány értelmében a következő megméretésre várhatóan 2010 júliusában kerül sor.
Marian Lupu tegnap közölte, hogy a következő időszakban tervezett alkotmánymódosítás során akár az államfőválasztáshoz szükséges szavazatküszöböt is lecsökkenthetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.