Bukarest globalizálta a kérdést

2010. 01. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi problémává terebélyesedett a romániai romakérdés a rendszerváltás óta, hiszen gyakorlatilag nincs olyan nyugat-európai állam, amelynek hatóságai ne szembesülnének az innen érkező, prostitúciós és koldushálózatot működtető, fosztogatásból élő cigány bűnbandákkal. A jelenség nem véletlen, hiszen a közösség életkörülményeinek javítása érdekében tett erőfeszítései ellenére Bukarest mindeddig képtelen volt integrálni a roma közösséget, amely egyébként az egyik legnépesebb Európában. Noha a 22 milliós országban mintegy félmillióan vallották magukat cigánynak, lélekszámuk becslések szerint meghaladja az összlakosság 10 százalékát.
A társadalom rendszerint felháborodással reagál a romák által külföldön elkövetett bűncselekményekre, ilyen eset volt például egy olasz főtiszt feleségét brutálisan meggyilkoló Romulus Mailaté, amely miatt Róma jelentősen szigorított bevándorláspolitikáján. Felmérések szerint egyébként a románok húsz százaléka nem ért egyet azzal, hogy romák is élnek az országban, a megkérdezettek közel fele lustának és tolvajnak tartja a cigány közösség tagjait. Ugyanakkor az erdélyi magyarok 63 százaléka egyáltalán nem vagy kismértékben szeretne roma családtagot, negyven százaléka pedig cigány szomszédot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.