Cserbenhagyó román diplomata?

Halálos kimenetelű közúti baleset okozásával gyanúsítják Románia szingapúri gazdasági attaséját, akit az ázsiai ország sajtója összefüggésbe hoz egy feltételezett gyilkossággal is. Silviu Ionescu azonban ártatlannak vallja magát, és azt állítja, hogy hivatali gépkocsiját a baleset előtt nem sokkal ellopták.

2010. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtélyes baleset tartja lázban a romániai és szingapúri sajtót, amelynek főszereplője keleti szomszédunknak az ázsiai szigetországban szolgáló egyik magas rangú diplomatája. A szingapúri média azzal vádolja Silviu Ionescu gazdasági attasét, hogy a múlt hónapban halálos kimenetelű közúti balesetet okozott a városállamban, elmenekült a helyszínről, később pedig úgy próbálta tisztára mosni magát, hogy azt állította: hivatali személygépkocsiját ellopták.
A december 15-én bekövetkezett incidens a hatóságok titkolózása miatt csak az elmúlt napokban került nyilvánosságra. A szingapúri rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint december 16-ra virradóra Románia nagykövetségének Audi A6-os típusú személygépkocsija elgázolt három személyt a főváros Bukit Panjang sugárútján, az áldozatok egyike belehalt sérüléseibe. A jármű vezetőjének kiléte azonban ismeretlen, mivel a diplomata azt állítja, hogy eltulajdonították autóját. Ezzel szemben szigetországi sajtóbeszámolók szerint azon az éjszakán Silviu Ionescu vezette a gépkocsit, amelyet a rendőrség a baleset után néhány órával Szingapúr egyik ipari negyedében talált meg. Egy helyi taxisofőr elmondta: december 15. éjjelén ebből a negyedből szállította a diplomáciai rezidenciára Ionescut, és állítását a fuvarszámla felmutatásával bizonyította. Csakhogy a gazdasági attasé úgy nyilatkozott: miután hazaszállította egyik nőismerősét, a gépkocsit a nagykövetség előtt parkolta le, ám amikor néhány perc múlva visszatért az autóban felejtett papírjaiért, nem találta a járművét. Ezután taxit hívott, és a legközelebbi rendőrőrsre vitette magát, de a sofőr hosszú ideig „keringett” vele, ezért újabb bérfuvarozót rendelt. Ám túl fáradt volt már ahhoz, hogy megtegye a feljelentést.
Eközben a helyi média tegnap felkutatott egy olyan szemtanút, aki elmondta: az ominózus éjszakán látta a követségi járművet egy kereszteződésnél. A volán mögött ülő román diplomata pedig hevesen veszekedett az anyósülésen ülő fiatal ázsiai nővel. Ez azért lehet fontos részlet, mert a baleset után néhány nappal a rendőrség éppen azon a környéken bukkant rá egy azonosítatlan női holttestre, ahol megtalálták a követségi autót. Szingapúrban egyébként internetes aláírásgyűjtés folyik a román diplomata bíróság elé állítása érdekében, csakhogy Ionescu időközben hazautazott, a két ország között pedig nincs kiadatási egyezmény. George Yeo, a városállam külügyminisztere tegnap nyomozást követelt, a bukaresti diplomácia ugyanakkor mindössze annyit közölt, hogy belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.