Gárdista szervezkedés Erdélyben

2010. 01. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely Szakasz néven igyekszik „befészkelni” magát Erdélybe a Magyar Gárda, amelynek székelyföldi hívei hamarosan a magyarországihoz hasonló egyesületet kívánnak hivatalosan bejegyezni – írta tegnapi számában a bukaresti Adevarul. A legnagyobb példányszámú román napilap helyszíni riportban számolt be a Hargita megyében zajló szervezkedésről, amely a győri Wass Albert zászlóalj égisze alatt történik. A lap Csíkszeredába kiküldött munkatársa titokzatos székely fiatalokként írja le a tömörülés tagjait, akik kocsmák pincéiben vagy a hegyekben tartanak összejöveteleket, piros-fehér- zöld jelvényt hordanak, katonai egyenruhát viselnek, rendfokozatuk és beosztásuk van, és revizionista eszméket terjesztenek.
Csibi Barna, a szakasz főszervezője munkahelyén, a megyei pénzügyi igazgatóság várójában az Adevarulnak elmondta: céljuk a székely nép függetlenségének önrendelkezés általi kivívása, a fiatalember ugyanakkor úgy véli: az anyaország megtagadta a határon túli magyarokat 2004. december 5-én. Keresztes Nándor, a Székely Szakasz sajtókapcsolatokért felelős tisztje szerint a szervezetnek elsősorban a magyar hagyományok ápolása a célja, tevékenysége kiterjed a tűzoltásra, karitatív célú gyűjtésre, konfliktusmegelőzésre, de az önvédelmi kiképzésekre is, mivel „bármilyen helyzetre fel kell készülniük”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.