Hamis jogosítványok

Hamisított magyarországi jogosítványokra bukkant a székelyföldi Hargita megye közlekedésrendészete. Az utóbbi időben számos illegális jogosítványgyárral szembesülő román hatóságok most azt próbálják kideríteni, hogy hol állították elő a hamis dokumentumokat.

2010. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamisított magyarországi jogosítványok ügyében indított vizsgálatot a Hargita megyei rendőrség. Cezar Asandei, a székelyföldi megye közlekedésrendészetének parancsnoka tegnap bejelentette: átfogó ellenőrzést folytatnak a személygépkocsi-tulajdonosok körében, miután kiderült, hogy számos járművezető hamis jogosítvánnyal közlekedett. A román rendőröknek az elmúlt két napban végzett rutinellenőrzéseinél tűnt fel, hogy az igazoltatott sofőrök közül többen olyan, Magyarországon kiállított jogosítványt mutatnak fel, amelyek vélhetőleg hamisítványok. Nyolc iratot az Interpol bukaresti irodájának bevonásával vizsgáltak át, és öt jogosítványról kiderült, hogy a magyar hatóságok sohasem állítottak ki vezetői engedélyt ezeknek a személyeknek. Sorozatszámuk ugyanakkor megegyezik más magyar állampolgárok adataival. A három másik esetben még nem érkezett meg a magyar rendőrség válasza, azonban a román hatóságok szerint ezek a jogosítványok is szemmel láthatóan hamisítványok. Öt csíkkozmási, csíkszentmártoni és csíkszentgyörgyi roma férfi ellen hamisítás és jogosítvány nélküli vezetés gyanúja miatt bűnvádi eljárást indítottak. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy Hargita megyében vagy Magyarországon hol állították elő a hamis gépkocsi-vezetői engedélyeket.
Cezar Asande főfelügyelő szerint fennáll a gyanú, hogy nemzetközi bűnbanda áll a háttérben. A román hatóságok különben több „jogosítványgyárat” is felszámoltak az elmúlt hónapokban. Az egyik történetesen a Hargitával szomszédos Kovászna megyében működött, amelynek ügyében nemrég őrizetbe vették Kiss Sándort, a területi ügyészség bűnügyi főosztályvezetőjét is. A férfi csúszópénzt fogadott el az egyik gyanúsítottól a vezetői engedély viszszaszolgáltatása fejében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.