Kormányra lépnének a román liberálisok

2010. 01. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekéredzkedne a jobbközép demokrata-liberális párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta bukaresti kormányba a román liberális párt (PNL), legalábbis annak néhány vezető politikusa. Relu Fenechiu, a PNL alelnöke a hét végén bejelentette: nyílt levélben kéri fel Emil Boc miniszterelnököt, a PDL elnökét és Traian Basescu államfőt, hogy tegyenek konkrét, a hatalomba való bekerülésről szóló ajánlatot az ellenzéki alakulatnak. A politikus szerint a liberálisok számára komoly kiindulási alapnak számítana, ha felajánlanák nekik a pénzügyi, fejlesztési és közlekedési tárcák irányítását.
Fenechiu nyilatkozata nem számít meglepetésnek, hiszen ama liberális politikusok közé tartozik, akik a tavaly decemberi államfőválasztás után szorgalmazták a párt kormányra lépését. A román szabadelvűek már az elnöki megmérettetés előtt megállapodást kötöttek a szociáldemokratákkal (PSD) arról, hogy közösen támogatják Klaus Johannis nagyszebeni polgármester miniszterelnökké történő kinevezését. Aztán a választások két fordulója között Crin Antonescu PNL-elnök – aki pártja államfőjelöltjeként nem jutott be a december 6-i döntő megmérettetésbe – bejelentette, hogy kizár minden együttműködést Basescuval és a vele szimpatizáló demokratákkal, és Mircea Geoanát, a PSD jelöltjét támogatja.
Basescu újraválasztása nyomán a Johannis-projekt kútba esett, és noha a PDL először a liberálisoknak tett ajánlatot egy kormánykoalíció létrehozására, mindez meghiúsult, miután Antonescuék maguknak követelték a kormányfői tisztséget. Bár Antonescu tegnap elhatárolódott a Boc-kormányba történő belépés gondolatától, megfontolandónak tartja az ötletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.