Magyarok a két székely megye élén

2010. 01. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMDSZ több tucat állami tisztségre számít, miután egy év ellenzékiség után visszakerült a bukaresti hatalomba. A Markó Béla vezette alakulat ezekben a napokban folytat tárgyalásokat a nagyobbik kormánypárttal, a jobbközép román demokratákkal (PDL) a központi és területi posztok elosztásáról. Az RMDSZ célja, hogy a bukaresti kormányapparátuson kívül visszaszerezze azoknak az állami intézményeknek az irányítását, ahonnan egy évvel ezelőtt, a PDL és a román szociáldemokraták nagykoalíciójának működése elején távolították el a vezető beosztású, magyar nemzetiségű funkcionáriusokat. Immár bizonyos, hogy a szövetség négy erdélyi, valamint egy Kárpátokon túli megyében megszerezte a kormány területi képviselete, a prefektúra irányítását, további hat megyében pedig alprefektust jelölhet.
E téren precedensértékű, hogy egyaránt RMDSZ-es tisztségviselő – Ladányi László és György Ervin – fogja betölteni a többségében magyarok lakta Hargita és Kovászna megye prefektusi posztját, a rendszerváltás óta még nem volt példa arra, hogy mindkét székelyföldi megyét magyar nemzetiségű kormánybiztos vezessen. Miközben magyar prefektusa lesz Szilágy és Hunyad megyének is, az RMDSZ területi szervezetei – főleg a székelyföldiek – intenzíven lobbiznak annak érdekében, hogy minél több decentralizált intézmény, vagyis az illetékes állami hivatalok, hatóságok, ügynökségek területi kirendeltségei élére kerüljenek magyarok.
A PDL-lel folytatott tárgyalások során az RMDSZ most azt kívánja elérni, hogy az állami intézmények vezetőségében is érvényesüljön az etnikai arányosság elve. Ezen túlmenően a szövetség minimum azoknál a minisztériumoknál szeretne államtitkári, tanácsosi posztokat megszerezni, amelyeket saját politikusai irányítanak (az RMDSZ az egészségügyi, a környezetvédelmi és a művelődésügyi tárcát kapta meg, Markó Béla kormányfő-helyettes lett), ugyanakkor az alakulat vezetői abban bíznak, hogy a központi államapparátusban és intézményekben is vezető tisztségekhez jutnak. A négyéves Tariceanu-kormányzás idején RMDSZ-es politikus irányította például a román állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági, az ifjúsági és az energia-szabályozó hatóságot, a mezőgazdasági szaktanácsadó ügynökséget és az urántársaságot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.