időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nincs pénz szórásra

Jámbor Gyula
2010.01.22. 23:00

Halálos balesethez vezetett a Magyar Közút költségcsökkentésre és átszervezésre irányuló törekvése – állítja egy közutas informátorunk. A Vas megyében a két ünnep közt történt karambolt, amelyben egy válogatott sportoló hunyt el, szakértők és a környéken lakók szerint is a sószórás elmulasztása okozta. A magyar közutak tragikus állapotban vannak.

Szemtanúk és a környéken autózók meglátása szerint a közútkezelő hibájából szenvedett balesetet egy ismert sportoló december 28-án a Vas megyei utakon. Horváth Zoltán válogatott kosárlabdázó Sopronból tartott Szombathely irányába. Reggel nyolc óra körül Tömörd és Vasasszonyfa között a személyautó megcsúszott a jeges úton, és az árok felé sodródott. A sofőr visszakapta a kormányt, áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött egy kamionnal. Információink szerint a helyszín közismerten lefagyásra hajlamos reggelenként, ezért a közútkezelőnek szórnia kellett volna, ám ez elmaradt.
Lapunk kérdésére a Magyar Közút (MK) Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Kállai Judit kifejtette, a MK a baleset pontos körülményeiről nem tud nyilatkozni. Azokról a balesetekről, amelyekkel kapcsolatban felmerül a MK hibája, megkeresi őket a rendőrség. Ezúttal nem keresték őket. Kállai Judit szerint a baleset helyszíne nem fagy le gyakrabban, mint bármelyik másik útszakasz, hiszen a esemény egyenes, nyílt részen következett be. Az erdős szakaszokon a burkolat hajlamosabb a lefagyásra, ívekben a megcsúszás veszélye is magasabb. A kommunikációs osztályvezető elismerte, hogy csak 26-án, azaz a baleset előtt két nappal szórtak.
Lapunk információi szerint a rendőrségi vizsgálat még nem fejeződött be a balesettel kapcsolatban, ezért a MK még nem is kaphatott rendőrségi megkeresést. Informátorunk szerint a karambol valóban nyílt és egyenes szakaszon történt, azonban a helyszín közvetlenül erdős terület, valamint egy kanyar közelében található, a csúszás után még továbbhaladt a gépkocsi, de a vezető már elvesztette az uralmat felette.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a talaj menti hőmérséklet azon a hajnalon Vas megyében –2, –4 Celsius-fok volt. Az Időkép.hu meteorológiai szakportál felhőképarchívuma szerint a 27-ről 28-ra virradó éjszakán és reggel jelentéktelen fátyolfelhőzet borította Vas megye egét. A közutasok régi tapasztalata, hogy ha hideg éjszaka után a felkelő nap rásüt a burkolatra, vékony jégréteg képződik. A Nyugat.hu fórumozói szerint „Szombathelyen és környékén a legtöbb helyen tükörjég volt az úton, ennek ellenére ismét egyetlen sószórót sem lehetett látni sehol”. „Ez tragédia, hogy nem bírták felsózni az utakat. Ausztriában már hószállingózásnál elindul a közút, itt pedig pénzhiány az indok, hogy nem takarítják le az utakat.”
Miként lapunk többször beszámolt róla, a MK-nál évek óta tart az átszervezés, amelynek során folyamatosan csökkent a megyei szervezetek szerepe, ezen belül a fizikai dolgozók létszáma, miközben a fővárosi központé és az adminisztrációs területeken dolgozóké jelentősen nőtt. A üzemmérnökségeken egyre kevesebb pénz jut a napi feladatokra – kátyúzásra, szórásra –, miközben a több mint harmincezer kilométeres hazai közúthálózat rendkívül rossz állapotban van. Az Országos Közúti Adatbank szerint a hálózat kétharmadán rossz vagy nem megfelelő a burkolat minősége, és csak kevesebb mint tizede kifogástalan.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.