Őrizetben a romániai fegyverrablók

Megtalálta tegnap a román rendőrség annak a több mint félszáz fegyverből álló arzenálnak egy részét, amelyet közel egy évvel ezelőtt tulajdonítottak el egy Bukarest melletti katonai bázisról. Ügyészségi források szerint a minden idők legnagyobb romániai fegyverlopási ügye mögött egy bukaresti alvilági banda áll, a csapat több tagját sikerült tegnap őrizetbe venni.

2010. 01. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több romániai megyére és a fővárosra kiterjedt akció keretében bukkantak rá a román nyomozó hatóságok tegnap az év elején egy laktanyából elrabolt fegyverarzenál egy részére. Codrut Olaru, a román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának vezetője közölte: a rendőrség különleges alakulatai összesen félszáz helyszínen rendeztek házkutatást a nap folyamán, és sikerült lefoglalniuk a január végén eltűnt géppisztolyok, lőszerek és egyéb fegyverek mintegy felét. Az ügyészség, a román belügyminisztérium hírszerző szolgálata és a román belföldi titkosszolgálat (SRI) közös akcióján helikoptereket is bevetettek a gyanúsítottak felkutatására. Két, országos körözés alatt álló férfit Szinaja üdülővárosban fogták el. A rajtaütések eredményeként mintegy negyven személyt helyeztek vizsgálati fogságba, közöttük Bukarest egyik legrettegettebb alvilági bandájának számos tagját, beleértve a klán vezetőjét, Eugen Preda volt rendőrt, aki korábban már többször összetűzésbe került a hatóságokkal. Feltételezések szerint a fegyverrablás a Preda klán megrendelésére történt, egyes információk szerint pedig a hatóságoknak úgy sikerült felgöngyölíteniük az ügyet, hogy néhány nyomozó inkognitóban fegyverkereskedőnek adta ki magát. Az összesen mintegy kétmillió forint értékűre becsült fegyverek egy részére egy Bukarest környéki településen, egy fatelepen bukkantak rá. A banda tagjai ellen nemzetközi kábítószer-kereskedelem ügyében is folyik a nyomozás.
A most felkutatott géppisztolyok, lőszerek eltűntét január 28-án hozta nyilvánosságra a román védelmi minisztérium, a nyomozás közben azonban kiderült, hogy azokat már jóval korábban elvitték. A minden idők legnagyobb romániai fegyverrablásaként elhíresült akcióban összesen hatvankét Kalasnyikov és egyéb típusú kézifegyvert, pisztolyokat, bajonetteket, távcsöveket, lőszert loptak el a román főváros melletti Ciorogarlán működő katonai bázis raktárából. A történtek miatt tizenhét magas rangú tisztet menesztettek, közöttük a ciorogarlai bázist működtető román légierő vezérkari főnökét, valamint a katonai hírszerzés elhárítóosztályának és a katonai rendőrség parancsnokát. Az elmúlt hónapokban a bukaresti katonai ügyészség több mint 140 személyt hallgatott ki az ügyben, 2009 márciusában pedig lopás és a fegyver- és lőszerhasználatra vonatkozó jogszabályok áthágása alapos gyanújával vádat emelt tizenegy, az érintett támaszponton szolgáló hivatásos katona ellen. Az azóta vizsgálati fogságban lévő vádlottakat néhány nappal ezelőtt, december 23-án szabadlábra helyezte a bukaresti katonai törvényszék, így valamenynyien távoztak a rahovai börtönből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.