Tőkés garanciákat vár az RMDSZ-től

2010. 01. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe került az RMDSZ és a többi erdélyi magyar politikai-közéleti szervezet együttműködése a Markó Béla vezette alakulat kormányzati részvétele miatt. A kölcsönös sérelmek felsorolása közepette zajlott tegnap az RMDSZ és a romániai magyar nemzeti erők alkotta Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) idei első ülése. A Marosvásárhelyen rendezett tanácskozás feszült párbeszédének alaphangját a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői ütötték meg, felsorolva az RMDSZ kormányra kerülésével kapcsolatos kifogásaikat, de elvárásaikat is.
A megbeszélést követően Tőkés lapunknak elmondta, noha a Markó Béla vezette alakulat és az erdélyi magyar nemzeti erők közötti összefogás egy évvel ezelőtt, az EMEF megalakulásakor jól indult – márciusban közösen rendeztek önkormányzati nagygyűlést a székelyföldi autonómiaigény kinyilvánításával, júniusban pedig a magyar összefogás listája három mandátumot szerzett az európai parlamenti választásokon –, az együttműködés kerete mára beszűkült. „Az RMDSZ megkérdezésünk nélkül nevezte meg államfőjelöltjét, nem kérte ki a véleményünket akkor sem, amikor a szociáldemokrata Mircea Geoana államfőjelölt támogatása mellett döntött, majd a kormányra lépés során sem volt kíváncsi álláspontunkra” – sérelmezte az EP-képviselő. A két fél végül abban állapodott meg, hogy a februári EMEF-ülésig Tőkésék javaslatcsomagot dolgoznak ki a kulturális és személyi elvű autonómia, a magyar nyelvű oktatás bővítése és az anyanyelvhasználat kiszélesítése tárgyában, és az e téren körvonalazódó konkrétumok függvényében folytatják a közös cselekvést, márciusban pedig ismét megrendezik a területi önrendelkezést tematizáló székelyföldi nagygyűlést.

Bukaresti osztozkodás. Az RMDSZ várhatóan hat vagy hét államtitkári tisztséget kap a bukaresti kabinetben, egyebek között az oktatási és a régiófejlesztési tárcánál, de igényt tart a kormányfőtitkári posztra is – mondta Markó Béla kormányfő-helyettes. Három magyar prefektus és ugyanennyi alprefektus kinevezése már megtörtént, a jövő héten pedig döntés születik arról, hogy hány tisztség illeti meg a pártot a központi és megyei állami intézményekben. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.