Egyházi átvilágítás Erdélyben

2010. 02. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román Securitate több mint száz, elsősorban a történelmi magyar egyházak képviselőit megfigyelő tisztjének és tartótisztjének listáját hozta tegnap nyilvánosságra Nagyváradon Tőkés László. Az európai parlamenti képviselő közel tíz évvel ezelőtt a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspökeként látott neki egyháza átvilágításának, ennek keretében közel félszáz besúgó egyházi személy nevét tette közzé. „Nem csupán a volt kollaboránsoktól kell szabadulnunk, hanem volt tartótisztjeiket, a szekusokat, a volt titkosszolgálati főnököket is meg kell neveznünk, akiknek felelőssége amazokénál is nagyobb. A »parancsra tettem« kifogása sem mentheti őket, mint ahogyan Adolf Eichmann sem igazolhatta magát ezzel” – hangsúlyozta a volt temesvári lelkipásztor. A Tőkés László és családja megfigyelési dossziéjából származó adatok alapján összesen 154 tisztet azonosítottak, akik a református egyház papjait és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg, szervezték be.

Kártérítés. A strasbourgi európai emberjogi bíróság tegnap 2755 euró kártérítés megfizetésére ítélte a román államot, amiért Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármestert 2755 euróra büntette, mert 2002-ben levonatta a polgármesteri hivatalról a román zászlót, és dokumentumok tetejére magyarul íratta fel Sepsiszentgyörgy nevét. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.