Egymilliárd közbeszerzés nélkül

A Honvédelmi Minisztérium egy semmitmondó beszámolóval akarja igazolni a parlament szakbizottsága előtt, hogy miként költött el több mint egymilliárd forint közpénzt közbeszerzés nélkül a NATO védelmi miniszterek 2008. októberi találkozójára. A szaktárca kabinetfőnöke által aláírt dokumentumban egyetlen konkrét alvállalkozó neve és megbízása sem szerepel, és az sem, mennyi pénzért dolgoztak a minisztérium cégének.

2010. 02. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a sajtó, hanem a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt is titkolja a Honvédelmi Minisztérium (HM), hogy mire költötték el azt a több mint egymilliárd forintot, amelynek felhasználására felmentést kértek a közbeszerzés alól a NATO budapesti informális védelmi miniszteri találkozójának megrendezéséhez. Információink szerint a szaktárca kabinetfőnökének erről szóló beszámolójában a konferenciára elköltött közpénzről csak annyi konkrétum szerepel, hogy az 1,2 milliárd forintot a szaktárca százszázalékos tulajdonában álló HM EI Zrt. nyerte el a rendezvény bonyolítójaként.

*

A HM társasága által elvégzett konkrét feladatokról, és az általa megbízott alvállalkozóknak kifizetett összegekről, az ezért nyújtott konkrét szolgáltatásokról azonban egyetlen szó sincs a dokumentumban. Ehelyett hosszasan ecsetelik, hogy a honvédelmi miniszterek között milyen tárgyalások folytak, és megemlítik azt is, a konferencia szervezése és lebonyolítása különleges biztonsági intézkedéseket igényelt. A kabinetfőnök irata tartalmazza azt is, a bonyolító a feladatai végrehajtása során együttműködött a konferencia szervezésében és lebonyolításában részt vevő egyéb, nem a honvédelmi tárcához tartozó szervezetekkel, például a rendőrséggel vagy az önkormányzatokkal.
Mint megírtuk, a szaktárca cége, a HM EI Zrt. a NATO-konferencia lebonyolításával járó feladatok egy részét jó pénzért átadta egy általa kiszemelt alvállalkozónak, a Multi-Zone Kft.-nek. A cég az utóbbi években egyszerű hoszteszcégből vált – kiemelt állami megbízások révén – a rendezvényszervezés egyik megkerülhetetlen vállalkozásává. Úgynevezett belső rendezvények szervezését vállalta például a Főpolgármesteri Hivatalnak, dolgozott a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak, az Ifjúsági, Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumnak és az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak. A Multi-Zone Kft. csaknem 24 millió forintos uniós támogatást is nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 25 munkatársának képzésére 2006–2008 között a vállalkozói készségek és a munkavállalók alkalmazkodóképességének fejlesztését célzó képzések támogatása címén. A társaság ügyvezetője nem válaszolt arra a kérdésünkre, pontosan mekkora összeget kaptak, és milyen szerződés alapján a HM EI Zrt.-től a 2008-as budapesti NATO-konferencia szervezéséért, és ezért milyen feladatokat kellett elvégezniük. A cég egyik munkatársától mindössze annyit sikerült megtudnunk, a megbízásban egyebek közt hoszteszszolgálat, háttér-installációk készíttetése, ajándékok beszerzése és szolgáltatása szerepelt. A szaktárca arra a kérdésünkre, hogy miért nem volt elég ehhez a minisztérium protokollszervezeteinek közreműködése, azt közölte: ez meghaladta a kapacitásukat. A HM sem volt hajlandó elárulni, hogy a cégén keresztül mennyit fizettek ki a Multi-Zone Kft.-nek a NATO-konferencia szervezésében való részvételért. A HM EI Zrt. szintén nem válaszolt arra a kérdésünkre, mennyiért bízott meg alvállalkozókat a rendezvény megszervezésével.
Eddig annyi derült ki, hogy az In-Kal Security egy 2007–2008-ra szóló szerződés alapján csaknem 280 millió forintot kapott azért, hogy hazai, nemzetközi és NATO-delegációkat szállító járműveket bocsásson a HM rendelkezésére a konferencia idején. A több száz milliós részvényvagyonnal rendelkező HM EI Zrt. a honvédelmi tárca legnagyobb cége, ahol nemrég Nagy Imre utolsó KISZ-vezér lett az igazgatósági elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.