Egymilliárdos számlagyár Pécsett

Csibra Tibor
2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymilliárd forint értékben, csaknem száz vállalkozásnak állított ki valótlan számlákat az a pécsi férfi, akire a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) nyomozói a napokban csaptak le. A tetten ért P. I. az eddigi adatok szerint három évig végezte tiltott tevékenységét. A gyanúsított egy garázsban rendezkedett be, ahol a vámosok nagy menynyiségben bélyegzőket, számlatömböket és a számlagyár működésére vonatkozó egyéb bizonyítékokat foglaltak le – tájékoztatta lapunkat Bus Szilvia, a VPOP Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtófelelőse. A nyomozók átkutatták a férfi lakását is, és bizonyítékokat találtak arra, hogy P. I. nem létező, már korábban megszűnt, illetve felszámolás alatt álló gazdasági vállalkozások nevében fiktív költségszámlákat állított ki. Megrendelői ezekkel jelentősen és jogellenesen csökkentették adófizetési kötelezettségüket. A vállalkozás nagyságrendjét érzékelteti, hogy a gyanúsított 24 gazdasági társaságra hivatkozva egymilliárd forint értékű hamis számlát állított ki, amelyekkel a befogadó cégek kétszázmillió forint kárt okoztak a költségvetésnek. Bus Szilvia hozzátette, hogy P. I. értesült a két hónapig tartó nyomozásról, ezért elrejtőzött a hatósági vizsgálat elől. Bujkálása alatt folyamatosan igyekezett befolyásolni és megfélemlíteni üzletfeleit és a tanúkat. Több embert megfenyegetett, volt, akinek éles lőszert küldött figyelmeztetésül. A vámnyomozók a pécsi köztemetőben vették őrizetbe.
A pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a férfit, akit a Pécsi Városi Bíróság időközben előzetes letartóztatásba helyezett. P. I. a bűncselekményekért akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat. Az említett fenyegetéseket, zsarolásokat a rendőrség külön eljárásban vizsgálja. A VPOP eddig nyolcvanmillió forintot zároltatott a befogadó cégek számláin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.