Érvényesül az etnikai arány

2010. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány területi szervezet kivételével valamennyi erdélyi megyében együttműködési megállapodást kötött a román jobbközép demokrata párttal (PDL) az RMDSZ. A december óta együtt kormányzó alakulatok szövetsége révén várhatóan néhány százra rúg majd a központi kormányapparátusba, állami intézményekhez, valamint ezek vidéki kirendeltségeihez kinevezendő, vezető beosztású magyar tisztségviselők száma. Az Emil Boc PDL-elnök vezette kabinetben a kormányfő-helyettesi, három miniszteri, hat államtitkári és tucatnyi tanácsosi poszttal rendelkező RMDSZ várhatóan sokkal több funkciót kap majd, mint amikor korábban a román szociáldemokratákat vagy a liberálisokat tartotta hatalmon. Tegnap éppen Maros megyében állapodtak meg a két alakulat helyi vezetői abban, hogy a lakosság etnikai arányát figyelembe véve osztják el egymás között az igazgatóságok, felügyelőségek, hivatalok irányítását, vagyis a közintézmények 40 százaléka élére kerül magyar tisztviselő. Hasonlóképpen jártak el a 74 százalékban magyarok lakta székelyföldi Kovászna megyében is, ahol a PDL és az RMDSZ együttműködése nyomán az állami intézmények kétharmadát, 24 hivatalt fogják magyarok vezetni, ezáltal a háromszéki magyarság most érte el a legmagasabb képviseleti arányt a rendszerváltás óta. Magyar vezetője lesz például a sepsiszentgyörgyi levéltárnak, a sportigazgatóságnak és a pénzügyőrségnek, a megye élére pedig két héttel ezelőtt nevezték ki György Ervin prefektust, miközben a szintén RMDSZ-es Ladányi László került a másik székely megye, Hargita kormánybiztosi hivatala élére is.
Előrelépésnek számít az is, hogy a PDL fel kívánja gyorsítani a kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezet elfogadását. Az RMDSZ által 2005-ben beterjesztett, azóta viszont jegelt jogszabály a kulturális autonómia kiépítését célozza, kimondva például: nem születhetnek döntések a magyar nyelvű iskolák működéséről a közösség megkerülésével. Markó Béláék hatalomra kerülésével romolhat a viszony az RMDSZ és a többi erdélyi magyar szervezet között. Idén is külön-külön rendeznek a régió területi önrendelkezéséért síkra szálló székelyföldi önkormányzati nagygyűlést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.