Feljelentés a posta székházainak ügyében

Munkatársunktól
2010. 02. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Fidesz feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében. A párt szerint fennáll a megalapozott gyanúja, hogy a posta új székházának bérletével kapcsolatban vagyonkezelési kötelességszegés történt, amely több milliárd forintos vagyoni hátrányt eredményezett. Balsai István, a Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója emlékeztetett, a posta 2007 januárjában kiugróan magas összegért, 13,5 milliárd forintért vette bérbe tízéves időtartamra jelenlegi irodaházát. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint „megfelelően gondos és prudens” tárgyalásokkal és ajánlások beszerzésével az összeg fele, 6,5 milliárd forint megtakarítható lett volna. Más szakértők szerint a posta saját erőből, illetve hitelből saját tulajdonú székházat is építhetett volna – hangsúlyozta a politikus. A Fidesz mindemellett a posta egykori Krisztina körúti székházának értékesítése miatt is feljelentést tett. Ugyancsak az ÁSZ jelentése szerint a vevő mélyen áron alul, négymilliárd forintért, jutott az ingatlanhoz, amivel mintegy 3,5 milliárd forint bevételkiesés keletkezett. A nyertes egyébként – tizennégy pályázó közül – a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Primus Ingatlanfejlesztő Kft. lett.
(2000–2005 között a Wallis Zrt. vezérigazgatója Bajnai Gordon volt.) A posta korábban költségcsökkentéssel indokolta a több mint 5500 négyzetméteres telekkel és a csaknem 19 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező legendás postapalota eladását, hogy havi négyszázezer euróért, azaz mintegy százmillió forintért, összességében pedig 13,5 milliárd forintért béreljen új székházat. Oszkó Péter pénzügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy az állami cég a „racionalitás szempontjai alapján” adta el korábbi székházát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.