Hatan haltak meg az osztrák sajttólLisztériafertőzés okozta hat ember halálát Ausztriában és Németországban – adta hírül az osztrák hírügynökség (APA), miután az alpesi állam egészségügyi minisztériuma bejelentette: egy stájerországi tejüzem sajtjában határértéket meghaladó baktériumszintet mutatott ki az élelmiszer-biztonsági hatóság. A négy osztrák és két német áldozat a Prolactal GmbH termékéből fogyasztottak. Rajtuk kívül a tavalyi negyvenöt lisztériamegbetegedésből tizenkét esetet tudtak még összefüggésbe hozni az azóta visszavont tejtermékkel – közölték a tárcánál. A Prolactalnál a hírre reagálva elmondták: miután tájékoztatták őket a veszélyről, a fertőzött sajtokat január 23-án visszahívták az európai forgalmazóktól, és azok egy nap alatt lekerültek az üzletek polcairól. Az APA híradásából kiderül, hogy a stájerországi cég többi terméke biztonságos. Ennek ellentmond a Die Presse, amely szerint a Prolactal fittyet hány a higiéniai előírásokra, s már 2009 őszén tudomása volt arról, hogy bizonyos termékében meghaladja az egészségügyi határértéket a lisztériabaktérium mennyisége. A lap beszámolt arról, hogy a cég nem fordított gondot a tisztaságra, s gyakran használt olcsó, külföldről beszerzett alapanyagokat. Hozzátette: a termékek minőségét sok esetben úgy ellenőriztették a dolgozókkal, hogy megkóstoltatták velük, s ízlelés után döntötték el, ehetők-e még. A cég szóvivője cáfolta a vádakat, az egészségügyi minisztérium pedig közölte: kétszer is tartottak rutinvizsgálatot 2009-ben a Prolactalnál, de egyszer sem bukkantak visszaélés nyomaira. A lisztériabaktérium tej- és hústermékekben fordul elő, és agyvelőgyulladást okozhat. A fertőzés azokra nézve veszélyes, akiknek nagyon legyengült az immunrendszere. Mérsékelt kockázatot jelent még idősekre és terhes nőkre is. A tünetek hasonlítanak egy influenzás fertőzéshez, fejfájás, láz, rosszullét, gyengeség jelentkezik.

Mutatjuk, miért tüntettek az álcivil szervezetek