Kezdődik a sukorói bírósági per

Dénes Zoltán
2010. 02. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdődik a Fejér Megyei Bíróságon az a bírósági eljárás, amely a sukorói ügyként elhíresült földcsere semmisségét hivatott megállapítani. Emlékezetes: a Velencei-tó partján fekvő sukorói hetvenhektáros területen King’s City néven a Joav Blum üzletember vezette amerikai–izraeli befektetőcsoport kaszinóváros felépítését tervezte. A területet az államtól egy csereszerződéssel kívánták megszerezni. Az MNV Zrt. 2008. július 30-án kötötte meg az adásvétellel vegyes csereszerződést az állami kézben lévő sukorói és a Joav Blum tulajdonában lévő albertirsai, illetve pilisi ingatlanokra. A tervezett tóparti építkezést nemzetgazdasági okokra hivatkozva a Gyurcsány-kabinet utolsó ülésén, tavaly április 10-én kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították. Az ügyben Joav Blum ellen okirat-hamisítás miatt zajlik bírósági eljárás – sukorói lakcíme fiktív volt –, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig a teljes ügyletet vizsgálja. Az eljárás során eddig egyértelműen bebizonyosodott, hogy a befektetők érdekében eljáró magánszemély pilisi és albertirsai gyümölcsöseit a vagyonkezelő jelentősen felülértékelte. Az ügyészség tájékoztatása szerint a Velencei-tó partján fekvő, Sukoróhoz tartozó, mintegy hetvenhektáros állami terület értékbecslése várhatóan áprilisra készül el. A főügyész tájékoztatása szerint az ügyben már zajlanak a tanúkihallgatások.
A csereszerződés semmiségének kimondására a közvélemény nyomásának engedő Oszkó Péter pénzügyminiszter kérésére kerül sor, aki végül tavaly év végén utasította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t arra, hogy a saját maga által kötött megállapodást támadja meg a bíróságon. A dolog pikantériája azonban, hogy tavaly október 9-én Oszkó Péter a fenti tények ellenére is aláírta a befektetőkkel a Közép-Dunántúl régióban létesülő, első kategóriájú játékkaszinó üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződést a KC Bidding Kft.-vel.
Balsay István, a Velencei-tó– Vértes Baráti Szövetség elnökeként a közérdek sérelme miatt ennek a megállapodásnak is a semmissé tételét kérte az ügyészségtől. Lapunknak nyilatkozva kifejtette: a koncesszióról és a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényekből következik, hogy a nyertes pályázat lényeges feltételei a tender elnyerésével megváltoztathatatlanná válnak. Ennek megfelelően a koncessziós szerződést a nyertes pályázatban vállalt feltételekkel, így például az adott helyszínnel, az erre a helyszínre vonatkozó építészeti tervekkel és az ezekre az ingatlanokra vonatkozó jogok alapján lehetett volna megkötni. Véleménye szerint annak ismeretében, hogy a bukott Gyurcsány-kormány tagjai 2008 májusában határozatot hoztak a velencei-tavi Sukoró határába tervezett, King’s City néven szereplő szálloda- és szórakoztatóközpontról, s ebben egy konkrét forgatókönyvet vázoltak fel, még a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmény gyanúja is felmerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.