Kommandósok a Zrínyin

Házkutatást tartottak tegnap a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának irodájában a Nemzeti Nyomozó Iroda kommandósai befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt. Információink szerint a rektorhoz egy olyan vádalku kapcsán jutottak el a nyomozók, amely alapján letartóztatási hullám várható.

2010. 02. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc kommandós rontott be tegnap a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának hivatali szobájába, hogy számítógépeket és iratokat foglaljanak le. Információink szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztályának megbízásából eljáró egyenruhások a klasszikus rajtaütést alkalmazták, felsőruházatuk alatt viselték a kommandósruhát, amelyet levettek Szabó János irodája előtt, ahová gépkarabélyokkal a kezükben hatoltak be délelőtt tíz óra harminc perckor. A Nol.hu úgy tudja, a rektor ellenszegült, s az arcán megsérült, miközben földre vitték és megbilincselték.
Az NNI tájékoztatása szerint befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárás, ezért tegnap több helyen házkutatást tartottak, köztük a ZMNE rektori helyiségeiben. A házkutatások után több személyt hallgattak ki gyanúsítottként befolyással üzérkedés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, Szabó János rektort és egy civilt őrizetbe is vettek. Információink szerint az eset miatt délután vezetői értekezletet tartott az egyetem kancellárja, Nagy Kálmán ezredes. Itt elhangzott, megvárnák a sötétedést, mielőtt a nyomozók bárkit elkísérnének. Később azonban az egyetem központi épületének bejáratát buszok, teherautók takarták el. Majd fekete fóliából négy méter magasságban molinót emeltek a fotósok és az operatőrök elé.
*
Az NNI mást nem közölt, a sajtóban azonban találgatások kezdődtek. Egyes hírek szerint a Népliget melletti lebontott egyetemi épületek értékesítése miatt vizsgálódnak. A Lánchíd Rádió szerint az lehet gyanús, hogy ugyanaz a cég újította fel az egyetem közműhálózatát, amely a BKV-ügyekben is érintett lehet. A Hír Televízió arról számolt be, hogy egy nemzetközi csomagszállító céggel keveredhetett a rektor zsarolási ügybe. Ezt erősíti a Nol.hu és az Index információja is. Eszerint a rektor arra akarta rávenni a DHL csomagküldő céget, hogy az általa megnevezett biztonsági szolgálattal szerződjön. A bevételből Szabó részesült volna. A rektor állítólag azzal a kitalált történettel zsarolta őket, hogy alkalmazottaik fegyvert, kábítószert szállítanak. Ő azonban elintézheti, hogy ebbe ne bukjanak bele. A cég a rendőrséghez fordult, amely a katonai elhárítással együtt kezdett információgyűjtésbe. A DHL tegnap lapzártánkig nem reagált a feltételezésekre.
A HM közleményben cáfolta, hogy a ZMNE rektorának irodájában tartott házkutatás összefüggésben van az egyetemmel vagy a HM-mel, fejlesztéseikkel. Úgy tudjuk, ettől függetlenül a tárcánál indultak eljárások, több ügyben nyomozás folyik. Eljárás indult a HM egyik hadiipari cégének felső vezetője ellen is, akit katonai forrásaink szerint előzetes letartóztatásba helyeztek. A férfi korábban a Zrínyi egyetemen vezető beosztásban volt. Információnk szerint az eljárás milliárdos nagyságrendű sikkasztás gyanújával indult az ezredes ellen. A tiszt azonban vádalkut köthetett az ügyészséggel, ennek eredményeként juthattak el a nyomozók több, korrupcióval gyanúsított személyig, s a Zrínyi egyetemre. Különös egybeesés az is, hogy az ezredes letartóztatása után felszámolták a HM egyes fejlesztési forrásainak elköltéséről döntő védelemgazdasági főosztályát, vezetőjét, Oláh János dandártábornokot rendelkezési állományba helyezték, egyik osztályvezetője ellen eljárás indult. Megszüntették a tárca információs és dokumentumvédelmi főosztályát is. A látszólag egymástól független ügyek lavináját így egy minisztériumi cég alkalmazottjának vallomása indíthatta el. A tiszt állítólag nyíltan fenyegetőzött, hogy hangfelvételekkel tud korrupciós ügyeket igazolni. A HM lapzártánkig nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. Az ügyben Ács János, a Fővárosi Katonai Ügyészség szóvivője sem nyilatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.