Laborc ellen is büntetőeljárás indulhat

Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójával szemben is büntetőeljárás indulhat – derült ki Kovács Tamás legfőbb ügyésznek az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt tett nyilatkozatából. Az elhárítás volt vezetője ellen a Budapesti Katonai Ügyészség járhat el.

Munkatársunktól
2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szilvásy klán bebetonozta magát. Április 1-jétől újabb öt évre Szilvásy György bizalmi embere lesz a hajdani kormányzatinegyed-beruházásért is felelős állami vállalat vezérigazgatója – közölte tegnap az Index. Hajdu Endre megbízatása lejárt, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azonban a cégre vonatkozó szabályzatot is megváltoztatta, hogy posztján maradhasson. Szilvásyné két hónapos szünet után újra a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kötelékében felügyeli a közbeszerzéseket. Csáky Bernadett tavaly decemberben távozott a MeH-ből, amikor indoklás nélkül lemondott helyettes államtitkári posztjáról. Az internetes portál információi szerint Csákynak újabban kormányfői tanácsadói titulus jár a minisztériumi belső kommunikációban, bár hivatalosan csak főosztályvezető-helyettesi posztot kapott a kancellária jogi és közigazgatási titkárságán. Most is nagy állami közbeszerzési ügyek tartoznak hozzá, és ahogy korábban, jelenleg is a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság politikai felügyeletét látja el. Szilvásy György felesége a felmondásakor nyolc hónapos munkaviszony után másfél havi bérének megfelelő végkielégítést kapott.


Nyakó István tavaly decemberben interpellálta az Országgyűlésben Kovács Tamást az UD-üggyel összefüggésben, mert szerinte a nyomozás során furcsaságok és mulasztások történtek. A szocialista képviselő elutasította akkor a legfőbb ügyész válaszát, és így tett a parlament is, ezért az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak kellett megvizsgálnia, értékelhető felvilágosítást adott-e Kovács az MSZP szóvivőjének. A testületben a szocialisták többségben vannak, így a bizottság sem fogadta el a legfőbb ügyész tájékoztatását, ezért intézkedési javaslat kidolgozásáról döntöttek. A legfőbb ügyész Laborc Sándorral, az NBH volt főigazgatójával kapcsolatban közölte: „a Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatta a Budapesti Katonai Ügyészséget, hogy felmerül a gyanúja szolgálattal összefüggő bűncselekményeknek”. Szilvásy György akkori titokminiszter ellen már folyamatban van egy büntetőeljárás különleges személyes adatokkal való visszaéllés miatt.
Az ügy előzménye, hogy a titkosszolgálattól lehallgatott beszélgetések szivárogtak ki, amelyekből „szemezgetett” Dávid Ibolya MDF-elnök is pártbéli hatalma megőrzéséért, és az internetre is feltöltöttek anyagokat, amelyeken fideszes politikusok szólalnak meg bűncselekményeknek még a gyanúját sem felvető témákban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.