Pénzszállító támadóit fogták el Nagybányán

Őrizetbe vett a román rendőrség két férfit, akik tavaly szeptemberben 270 millió forintnak megfelelő összeget loptak el egy pénzszállító autóból az észak-erdélyi Máramarosban. Kolozsváron egy tavaly februári bankrablás tetteseit fülelték le.

2010. 02. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy román és egy olasz állampolgárságú férfi vezette bűnbandát gyanúsítanak minden idők legnagyobb romániai pénzszállítórablásának elkövetésével a nyomozó hatóságok. A Máramaros megyei törvényszék tegnap 29 napra letartóztatta az 51 éves Ioan Ursutot és a 32 éves Massimo Loddót, akit a román titkosszolgálatok közreműködésével éppen egy pénzszállító autó nyomvonalának megfigyelése közben fogtak el Nagybányán. A helyszínen rögzített DNS-minták bizonyítják, hogy a két férfi részt vett a G4S vagyonőrcég pénzszállító autójának tavaly szeptember 15-i kifosztásában. Akkor hat álarcos, fegyveres, önmagát a román rendőrség speciális alakulata munkatársának kiadó férfi a Nagybányát Máramarosszigettel összekötő Gutin-hágón feltartóztatta a páncélozott járművet, rutinellenőrzés ürügyén kicsalta a három őrt, majd lopott autóikba rakodták a készpénzt tartalmazó zsákokat, és a pénzkísérők fegyvereivel együtt elmenekültek. A rendőrség csak most vallotta be, hogy az elkövetők nem az akkor közölt 280 ezer lejt (19 millió forintot), hanem 270 millió forintnak megfelelő összeget zsákmányoltak; a pénzt még nem találták meg. Az olasz férfi büntetlen előéletű, Ursutnak viszont hosszú bűnlajstroma van: Olaszországban emberölésért, Svédországban rablásért, tiltott fegyverviselésért ült börtönben, ahonnan négyszer sikerült megszöknie, egy alkalommal súlyosan megsebesített egy svéd rendőrt.
A román rendőrség a napokban őrizetbe vette egy tavaly februári kolozsvári bankrablás feltételezett elkövetőit is. Akkor két fiatal 90 másodperc alatt húszmillió forintnyi összeget zsákmányolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.