Rakétapajzsot kaphat Románia

2010. 02. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok felkérésének eleget téve Románia befogadja az amerikai rakétapajzs bizonyos elemeit – jelentette be tegnap Traian Basescu államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács rendkívüli ülése után. A nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes testület Barack Obama amerikai elnök kérését hagyta jóvá, miszerint Románia vegyen részt a rakétavédelmi rendszer kiépítésében. A Fehér Ház kérését Ellen Taucher külügyminiszter-helyettes tegnap reggel tolmácsolta Basescunak, aki azonnal összehívta a védelmi tanácsot. Az államfő elmondta, Románia számára védelmet biztosít majd az amerikai rendszer, amelynek részeként elfogórakétákat telepítenek az ország területére, és az amerikai féllel kidolgozott ütemterv szerint a rendszer 2015-től lesz működőképes. Basescu hangsúlyozta: a rakétapajzs nem irányul Oroszország ellen. „Romániának korábban csak egy kis, nyugati területe volt védett a ballisztikus rakétáktól. A rakétapajzs kiterjesztésével az ország teljes területe védett lesz” – hangsúlyozta Basescu, hozzátéve, a megállapodást a parlamentnek is szentesítenie kell.
A parlamenti pártok fontos és szükséges lépésként értékelték a rakétapajzs telepítését. Korodi Attila, a képviselőház külügyi bizottságának RMDSZ-es elnöke úgy véli, Románia nagyobb biztonságban lesz, mivel az iráni rakétafejlesztési törekvések egyértelműen jelzik a rendszer szükségességét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.