Roma vezetők vágták ki az erdőt

Eddig csak az úgynevezett „megélhetési tolvajok” irtották országszerte erdeinket, de a Heol.hu arról számolt be, hogy Hevesen a kisebbségi önkormányzat tagjai termelték ki illegálisan a fát. A roma képviselet helyi vezetői, visszaélve a város polgármesterének felajánlásával, három fa helyett egy egész erdősávot vágtak ki, amiért a cigány önkormányzat elnöke első fokon egy év börtönbüntetést kapott.

Munkatársunktól
2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Jánosné, a hevesi roma önkormányzat elnöke tavaly januárban a nagy hidegre való tekintettel arra kérte Heves polgármesterét, hogy a város adjon fát a településen élő cigányoknak, mert nincs mivel fűteniük. Csáki Zsigmond egy, a városból kivezető úton jelölt ki három vágásérett fát, hogy azokat a romák térítés nélkül saját használatra kivághassák és elszállíthassák – számolt be az esetről a Heol.hu internetes oldal. A cigány vezetők azonban félreértelmezhették a gesztust: a felajánlást követő hét végén többen kivonultak a megjelölt helyszínre, és a három egyed helyett egy egész sávot termeltek ki, az erdőirtás mértéke sokszorosan meghaladta az engedélyezett mennyiséget. A város vezetése, miután megdöbbenve értesült a motoros fűrésszel végzett pusztításról, feljelentést tett a rendőrségen; a bíróság a közelmúltban első fokon egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta Balogh Jánosnét, aki a kisebbségi önkormányzat többi tagjával vágta tarra a városszéli erdősávot. Az érintett fellebbezett, így a döntés nem jogerős.
Az illegális fakitermelés évek óta az ország akut problémája. 2006-ban indult eljárás három személy ellen, akik Kiskunhalas és Zsana környékén szervezték száz hektár erdő kivágását. Nagy port vert fel a sajóládi eset is, amikor a bűnözők egy Natura 2000 védelme alatt álló erdő jó részét, 178 hektárt pusztítottak ki. A magyar államnak ezért az Európai Bizottság írásbeli figyelmeztetést is küldött. Egy évvel később Süttő Neszmély felé eső részén irtották ki módszeresen a fákat, ugyancsak a Natura 2000 hálózat oltalma alá eső területen. A főváros XVIII. kerületében ténykedő tolvajok már odáig merészkedtek, hogy a területen járőröző erdőgazdasági dolgozókra rálőttek, míg 2009-ben Gál Zoltánt, a Vásárosnaményi Gazdakör elnökét támadták meg fűrésszel a rajtakapott tolvajok, a gazdának figyelmeztető lövéseket kellett leadnia.
Lapunk helyszíni riportban számolt be arról, hogy az Északerdő Zrt. folyamatos harcot vív a fatolvajokkal, mert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében állandók a lopások, akárcsak Somogy megye nagy részén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.