Romániában betiltják a füvezést

2010. 02. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Bezárják a román hatóságok a hallucinogén anyagok, növények és növényi kivonatok forgalmazására szakosodott üzleteket, amelyekből mintegy félezer működik az ország nagyobb városaiban. Az önmagukat „álomboltokként” hirdető kereskedelmi egységek kínálta áruk fogyasztásának és forgalmazásának betiltására Emil Boc miniszterelnök szólította fel a hét végén Cseke Attila egészségügyi minisztert. A kormányfő azzal indokolta a lépést, hogy az elmúlt időszakban országszerte rengeteg fiatal került kórházba könnyű drogok fogyasztása után, sőt többen életüket vesztették szintetikus anyagból készült kábítószerek vagy hallucinogén növények túladagolása miatt. A román szenátus tavaly novemberben már megszavazott egy a könnyűnek nevezett kábítószerek fogyasztását és kereskedelmét tiltó jogszabálytervezetet, ez azonban még nem lépett hatályba. Hasonló rendelet kidolgozásán dolgozott korábban az egészségügyi tárca is, és Boc ennek a határozatnak a véglegesítésére adott ultimátumot szerdáig. Felszólította Csekét, hogy ne várjanak az Európai Bizottság ilyenkor szükséges jóváhagyására.
Romániában mintegy kétszáz cég foglalkozik hallucinogén növények, kivonatok forgalmazásával, és a világhálón fellelhető tucatnyi webáruházon kívül mintegy ötszáz üzletben is beszerezhetők az élményserkentő szerek. A legális füveket kínáló cégek tulajdonosai úgy vélik, a könnyű drogok betiltása ösztönözni fogja az illegális kereskedelmet. Márpedig a megbetegedések oka szerintük az, hogy a romániai fiatalok utcai árusoktól szereztek be ismeretlen eredetű anyagokat. A hét végén Jászvásáron (Iasi) egy 18 éves fiatalember önkívületi, egy terhes nő pedig súlyos állapotban került kórházba hallucinogén növény fogyasztása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.