Stratégia nélküli támogatáspolitika

Hiányolják a világos stratégiát a szakemberek a magyar államnak a határon túli magyar közösségek számára nyújtott támogatáspolitikájából. Kiderült, az átláthatóság hiánya miatt sokszor oda kerülnek az anyaországi támogatások, ahol más források is vannak.

2010. 02. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bukaresti pénzeső. Ezentúl nem az erdélyi magyar közösségnek szánt román állami pénzek elosztására hivatott Communitas Alapítvány, hanem az RMDSZ kapja a kisebbség számára elkülönített költségvetési támogatást Romániában. Az alakulat ugyanis lemondott a párttámogatásként megkapott összegekről azért, hogy ő oszthassa a kisebbségi támogatásokat. Ezáltal a szövetség idén az eddiginél nagyobb, közel egymilliárd forintnak megfelelő öszszeget kap a bukaresti kormánytól. Az RMDSZ eddig kettős minőségében: kulturális tevékenységet folytató kisebbségi szervezetként, illetve parlamenti képviselettel rendelkező politikai alakulatként is pénzt kapott. (R. Sz.)


Az anyaországnak szakértők szerint több pénzt kellene fordítania a külhoni magyarok támogatására. Egy marosvásárhelyi tanácskozáson Misovicz Tibor, a Gyurcsány-kormány által 2007-től megszüntetett Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) volt alelnöke úgy vélekedett, a határon túli magyarságot nagyobb összeggel kellene támogatni, mint a Szülőföld Alap (SZA) nyújtotta évi egymilliárd forint. Misovicz emlékeztetett, a támogatáspolitikát 2006-ig jobbára a HTMH koordinálta az
Illyés, az Apáczai és az Új Kézfogás Közalapítvány bevonásával, szerinte ugyanakkor azt is meg kell határozni, melyek azok a határon túli magyar intézmények, amelyeket a magyar államnak kötelessége eltartani. A kolozsvári Krónika napilap idézte Székely Istvánt, az SZA kolozsvári irodájának vezetőjét, aki úgy vélekedett, nem alakult ki világos támogatási stratégia, és a Szülőföld Alap hátránya, hogy nincs világos elképzelés arról, mit és miért kellene támogatni.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke különben a napokban Kolozsváron közölte: meg kell vizsgálni a magyar kormány által kiemelten támogatott nemzeti jelentőségű intézmények körét. A fideszes politikus szerint el kell kerülni, hogy a határon túli magyar támogatáspolitikában „haveri szempontok” érvényesüljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.