Szilvásyt ismét kihallgatták

Múlt hét pénteken ismét kihallgatták Szilvásy György volt titokminisztert, akit különleges személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítanak az úgynevezett UD-üggyel összefüggésben. Sebes Péter, a terhelt védője lapunknak elmondta, igazságügyi hangszakértői véleményeket tártak eléjük, bár nem tudják, miért.

Török László
2010. 02. 26. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszorra idézték be a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) gyanúsítotti kihallgatásra Szilvásy Györgyöt, mert a hatóság szerint titokminiszterként felelőssé tehető abban, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat által rögzített telefonbeszélgetések illetéktelenek kezébe jutottak. A titkosszolgálat egy biztonsági cég, az UD Zrt. munkatársait figyelte meg korábban. Az operatív akcióról Szilvásy tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottság tagjait, hanganyagokat is átadva nekik, valamint a nyilvánosan is bejelentve: a Fidesz árnyék-titkosszolgálatot működtetett (az UD vezetői az Orbán-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgoztak.) A KNYF Szilvásy Györgyöt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítja.
Sebes Péter, a volt titokminiszter ügyvédje érdeklődésünkre anynyit mondott, hogy igazságügyi hangszakértői szakvéleményeket mutattak meg nekik, amelyek – miként a védő fogalmazott – „eredetiek, nem manipuláltak”. Sebes Péter közölte, védencével nem értették, hogy e nyomozati cselekménynek mi volt a célja, Szilvásyval mindenesetre kezdeményezték, hogy a szakértő az összes UD-ügy kapcsán beszerzett hanganyagról adjon véleményt. A kihallgatás hosszáról és arról, hogy Szilvásy tett-e vallomást, a védő nem nyilatkozott.
Lapunk korábban egy hangaszakértői jelentés alapján megírta, hogy a Dávid Ibolya MDF-elnök által az UD-üggyel összefüggésben nyilvánosságra hozott hanganyag manipulált, van benne egy olyan szakasz, „ahol a hang kimarad, majd újra folytatódik a szöveg valahol egy mondat közepén”. A politikus információink szerint 2008. szeptemberében ezzel a felvétellel robbantotta ki a megfigyelési ügyet, így tudta megvédeni pártbéli hatalmát. Valószínűsíthető, hogy ez a felvétel nem tárgya a Szilvásy György ellen folyó büntetőeljárásnak, így fordulhatott elő, hogy a volt titokminiszternek manipulálatlan anyagokat mutattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.