Újjáéledt Prut menti testvériség

2010. 02. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

M oldova uniós integrációját előmozdító partnerség kialakítására tett javaslatot tegnap Traian Basescu román államfő, akinek decemberi újraválasztása utáni első külföldi útja Chisinauba vezetett. A Mihai Ghimpu ügyvezető államfővel folytatott megbeszélése után Basescu közölte, a Pruton túli új politikai vezetés – amely a tavalyi előre hozott választások nyomán került hatalomra – meggyőzte Brüsszelt arról, hogy az EU felé kívánja venni az irányt.
A kétoldalú kapcsolatok fellendítése végett hat miniszterrel érkező román államfő látványos gesztusokat tett a moldovai kormánynak. Így 100 millió eurós, vissza nem térítendő támogatást nyújt infrastrukturális fejlesztésekre Chisinaunak, ahová még ma 350 ezer adag, új típusú influenza elleni román vakcina érkezik.
A román–moldovai kapcsolatokban egyébként a Vladimir Voronin exállamfő vezette, nyolc éve hatalmon lévő chisinaui kommunisták ellenzékbe szorulása, és a négy demokratikus párt alkotta koalíció kormányra kerülése eredményezett közeledést. Miközben Voroninék folyamatosan önálló moldovai nemzetről és nyelvről beszéltek, Ghimpu tegnap leszögezte, a két ország minden közös problémát meg tud oldani, hiszen kultúrája, nyelve és identitása „egy tőről fakad”.
A moldovai elnök különben kérte, hogy Románia – elsőként az uniós tagállamok közül – tegye lehetővé a moldovai állampolgárok szabad belépését az EU területére. Basescu rámutatott, Bukarestnek tiszteletben kell tartania az uniós előírásokat, emlékeztetett ugyanakkor, hogy a nemrég megkötött kishatárforgalmi egyezmény nyomán mintegy 1,2 millió Pruton túli számára könnyíti meg a Romániába utazást. A román elnök megígérte, Bukarest még a napokban létrehozza a román állampolgárság visszaadásának módozatait szabályozó állami ügynökséget, Dorin Chirtoaca, Chisinau liberális polgármestere ugyanis közölte, a moldovaiak számára az a legfontosabb, hogy Románia biztosítson állampolgárságot számukra. A kommunisták különben bírálták a Basescu-vizitet. Voronin szerint a román elnök úgy tesz, mintha a gyarmatára látogatna, egyúttal ismét azzal vádolta Bukarestet, hogy támogatta a tavaly áprilisi chisinaui tüntetések szervezőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.