„Zuschlag bűnös, de nem maffiózó”

Török László
2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ameddig a pártok és ifjúsági szervezeteik finanszírozásának jogszabályi háttere rendezetlen, addig lesznek Zuschlag-ügyek és lesznek Zuschlag Jánosok is – ezekkel a szavakkal kezdte meg védőbeszédét Kovács M. Gábor, a volt MSZP-s politikus ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, ahol bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt folyik eljárás több volt szocialista politikus ellen. Hangsúlyozta, védence feltáró jellegű vallomásaiban elismerte a csalást, ám álláspontjuk az, hogy ezt a cselekményt nem bűnszervezetben követte el, mert a vádlottak egymással nem egyeztettek. – Zuschlag János bűncselekményt követett el, de nem maffiózó – jelentette ki az ügyvéd.
Kovács M. Gábor ezt követően a vád legfontosabb bizonyítékát, Zuschlag közvetlen munkatársának, a másodrendű vádlott Lados Istvánnak a vallomását elemezte a védelem szempontjából. Elmondta, bár hosszú éveken keresztül napi munkakapcsolatban volt a két személy, Lados nyilatkozatából mégis az derült ki, csak a nyomozás során szembesült azzal, valójában mit is tettek. Kovács M. szerint ez is azt igazolja, hogy nem működött bűnszervezet. De a terhelt vallomásának további részei – miszerint vádlott-társait elmondása szerint alig ismerte, sőt többekkel rossz, ellenséges vagy közömbös kapcsolatban volt – is ezt bizonyítják. Zuschlag védője szerint Lados István az ügyészségnek való megfelelési kényszer hatására, egy vádalku reményében túlteljesített, olyan részletekről is nyilatkozott, amelyekről nem is lehetett tudomása, többször is úgy vallott, hogy csak hallomásból szerzett információkat állítólagos eseményekből.
Érvelése végeztével döbbenetesen súlyosnak minősítette a vád büntetésre vonatkozó indítványát, amely alapján akár 12 és fél éves fegyházbüntetés is kiszabható. Kovács M. Gábor jelezte, a hetvenmilliós kár nagy részét, mintegy ötvenmillió forintot Zuschlag megtérített, de még e nélkül is a kiszabható büntetési tétel alsó határához kellene közelítenie az ítéletnek (bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás öttől húsz évig terjedő fegyházzal büntethető). Az ügyvéd elmondta, szerinte az egyéb enyhítő körülményeket is figyelembe véve még az öt év is eltúlzottnak látszik. Végül indítványozta, védencét mentsék fel a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalás vádja alól, és csak csalásért ítéljék el.
Lados István, Katus Ferenc harmadrendű és Kullai Tamás hetedrendű vádlott védője szintén a vádhatóság által kért büntetési tételeknél lényegesen enyhébb büntetést kért védencére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.