A posta inkább többet fizet

Hiába fordult két helyi szakszervezet a Magyar Postához, hogy saját költségeinek csökkentése érdekében lehetőleg módosítsa új székházának bérleti szerződését, a társaság erre nem hajlandó. A korábbi megállapodásban a bérleti díjat euróban határozták meg, amelynek árfolyama azóta jelentősen erősödött a forinthoz képest, így lényegesen több közpénz – jelenleg havonta több mint 110 millió forint – megy el székházbérlésre.

Bákonyi Ádám
2010. 03. 02. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A posta 2007 januárja óta horribilis összegért, havi 409 468 euróért bérel magának új központot, aminek árfolyama a döntés időpontjában 245 forint volt. Mivel a szerződés legalább tíz évre szól, a bérlés ezzel az árral számolva is tizenkétmilliárd forintnyi állami kiadást jelent. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapította: a bérlet nagysága, ideje, a bérlő megbízhatósága annak ellenére sem nyomta le a bérleti díj összegét, hogy 2007 januárjában a gazdasági tárca számára készült előterjesztésben erre számított a posta. A vezetőség úgy írta alá a szerződést, hogy azt előzetesen nem küldték el a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyonkezelőnek, amely akkor az ÁPV Zrt. volt. Az euró árfolyama azóta már megjárta a 300 forintot, de jelenleg is stabilan 270-280 forint között mozog, azaz lett volna és lenne mit megtakarítani a bérleti szerződés módosításával. A társaság mégsem hajlandó erre, mondván: az irodapiacon az árfolyamkockázat kezelésére az euróban kötött bérletidíj-megállapodás a jellemző, ez azt jelenti, hogy a forintban lehetővé tett kifizetések mindkét fél számára hordoznak kockázatot.
Ismert, a Fidesz a napoban feljelentést tett a legfőbb ügyésznél a Magyar Posta székházainak ügyében. A párt szerint fennáll a gyanúja, hogy a posta új székházának bérletével kapcsolatban vagyonkezelési kötelességszegés történt, amely több milliárd forintos vagyoni hátrányt eredményezett. A Fidesz mindemellett a posta egykori Krisztina körúti székházának értékesítése miatt is feljelentést tett, mivel az ÁSZ megállapította: a vevő mélyen áron alul, négymilliárd forintért jutott az ingatlanhoz, amivel mintegy 3,5 milliárd forint bevételkiesés keletkezett. A nyertes egyébként – tizennégy pályázó közül – a Wallis-csoporthoz tartozó WPR Primus Ingatlanfejlesztő Kft. lett. 2000 és 2005 között a Wallis Zrt. vezérigazgatója Bajnai Gordon volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.